Sarajevo

Katolički tjednik br. 28


Iz tiska je izašao 28. broj Katoličkog tjednika čiji su središnji sadržaji posvećeni 29. Susretu misionara i misionarki Crkve u Hrvata i srebreničkoj tragediji.

Katolicki tjednik br. 28

Katolicki tjednik br. 28

Glavni urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner u svojem uvodniku naslovljenom Pravda bez pravde osvrnuo se na okrutno ubojstvo Antonije Bilić iz sela Kričke kraj Drniša i suđenja zločincu Draganu Paravinji, a tekst je započeo ovako: „Kao što na vratima Danteova Pakla (treće pjevanje) stoji natpis: „Vi što ulazite – ostavite svaku nadu!“, tako bi da postoje vrata našega svijeta moglo pisati: „Vi što ulazite – pravdu zaboravite“. Jer nepravda je toliko utkana u kolektivno biće čovječanstva da katkada izgleda kako i nema smisla težiti za pravednošću.“

Svake godine početkom srpnja vrijeme u Bosni i Hercegovini kao da se vrati u 1995. te se na poseban način intenziviraju sjećanja i razgovori o tužnoj srebreničkoj obljetnici i zločinu koji je kasnije okarakteriziran kao genocid. Prisjećajući se ove velike tragedije, razgovarali smo s dr. Krunom Kardovim, docentom na odsjeku za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu...

Panorama izvješćuje o 29. Susretu misionara i misionarki održanom u Šibenskoj biskupiji gdje se sa svih strana svijeta okupilo 18 misionara; polaganju prvih privremenih zavjeta na godinu dana u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji Uznesenja Blažene Djevice Marije, koje je 11 novaka položilo u crkvi Sv. Ante na Humcu; proslavi 40 godina svećeništva gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića i o. Ilije Tipure, župnog vikara u Remetama u Zagrebu.

Tijekom šibenskog susreta misionara o misijskim temama razgovarali smo s dugogodišnjim misionarom u Tanzaniji don Nikolom Sarićem koji unatoč zdravstvenim problemima jedva čeka povratak u Afriku gdje, kako kaže, još ima mnogo posla i u pastoralnom i u humanitarnom smislu. 

Župa Bukovica u Općini Tomislavgrad od 1880. ispisuje svoje matice, a povijest svjedoči kako su na njezinu području franjevci djelovali mnogo stoljeća unatrag. U tom kutku raja zemaljskog žive radišni ljudi uvijek spremni velikodušno ugostiti putnike namjernike i iskreno reći što misle i u što vjeruju. Više doznajte u našoj reportaži.

Vašoj pozornosti preporučujemo i naslov Katolička blogerica osuđena na 10 godina zatvora u rubrici Križnim putem kršćana danas, kao i kolumne mons. Ive Tomaševića, Brane Vrbića, dr. fra Tomislava Pervana i Marije Kalabe, kao i druge standardne rubrike naših suradnika.

KT