Ritam glazbe

Oživljen izumrli instrument Leonarda da Vincija


Poljski graditelj instrumenata Sławomir Zubrzycki pronašao je zaboravljeni izum Leonarda da Vincija, instrument kojega se svira kao čembalo, a zvuči poput komornog orkestra.

Mnogima je zasigurno poznat ogromni doprinos Leonarda da Vincija umjetnosti i znanosti te činjenica da je on jedan od najvećih umova svih vremena. Istinski polimat - stručnjak koji je svoje umijeće pokazao na više potpuno različitih polja, ostavio je svijetu puno toga, a njegova opsežna arhiva ideja i nacrta skupljena je u 12 svezaka poznatih kao Codex Atlanticus.

Na tim je stranicama poljski majstor instrumenata Sławomir Zubrzycki pronašao je zaboravljeni izum, instrument koji liči na čembalo (vanjskim izgledom najsličniji pijanu) ali zvuči kao komorni orkestar.

 

Umjesto da trza žice kako bi to bilo kod čembala ovaj ih instrument, nazvan viola organista, spušta na kotače koji se vrte, a obavijeni su konjskom dlakom. Stoga sve skupa liči na zvuk violine. Međutim, onaj tko ovo sluša ima dojam skupine gudačkih instrumenata. Majstor Zubrzycki je u projekt kreiranja ovog instrumenta ugradio tri godine i 5 000 radnih sati.

Osim jedinstvenog zvuka ovaj je instrument ukrašen latinskim citatom Hildegarda iz Bingena, u zlatnom listu, koji kaže: "Sveti proroci i naučitelji uronjeni u more božanske i ljudske umjetnosti, sanjali su mnoštvo instrumenata kako bi uzdigli dušu."

Cijelu priču o nastanku violae organistae donio je ClassicFM.

KT