Drvar

Premijer HBŽ s ministrima posjetio župu Drvar


Novoizabrani predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić, u pratnji četvorice ministara iz reda hrvatskog naroda, posjetio je 10. srpnja župu Drvar i dao podršku rješavanju problema (ne)izgradnje katoličke crkve.

U prostorijama župnoga ureda primio ih je drvarski župnik don Davor Klečina, zajedno sa skupinom vjernika, među kojima su bili i članovi Općinskog vijeća Drvar iz reda hrvatskog naroda Stijepo Vukančić (HDZ BIH) i Berislav Bošnjak (HDZ 1990).

Glavna tema susreta bio je problem neizgradnje župne katoličke crkve u Drvaru star više od 20 godina. Župnik Klečina izrazio je zadovoljstvo što je novi premijer sa svojim ministrima posjetio župu Drvar te istaknuo kako očekuje da će Vlada HBŽ pomoći ovdašnjoj katoličkoj zajednici u nastojanjima da institucionalnim i pravnim putem dođe do lokacije i ishođenja svih potrebnih dozvola za izgradnju crkve.

Premijer Jozić iskazao je podršku Vlade HBŽ župi Drvar u svim njenim nastojanjima oko rješavanja problema izgradnje crkve, te obećao konkretnu institucionalnu i pravnu pomoć kako bi se što prije došlo do zadovoljavajućeg rješenja.

Obostrano je naglašena potreba dijaloga svih institucija uključenih u rješavanje ovog problema te kao pozitivan pomak istaknuta odluka Općinskog vijeća Drvar donesena 5. 7. 2017. kojom se zadužuje načelnik općine da u roku od 60 dana - pored lokacije kojom je Vlada HBŽ još 2002. izuzela zemljište robne kuće iz procesa privatizacije i dodijelila ga Katoličkoj Crkvi – iznađe još dvije lokacije u užem središtu grada i dostavi ih Općinskom vijeću na izjašnjavanje i konačno usvajanje.

Nakon posjeta župnom uredu, premijer i ministri susreli se u prostorijama Općine Drvar s načelnikom općine Goranom Broćetom.

S obzirom na dosadašnja iskustva i mnogobrojne zamolbe koje je odaslao župnik Klečina, jedino se sa sigurnošću može reći da će vrijeme pokazati što su stvarna obećanja, a što predstava za javnost.

KT