Sarajevo

Karmelićanke proslavile patron i obnovile zavjete


Danas je s vjernicima zajednica sestara karmelićanki proslavila patron samostana, a proslavi je predhodila duhovna priprava kroz trodnevnicu.

Foto: Tina Matić

Foto: Tina Matić

Piše: Tina Matić

U nedjelju, 16. srpnja, zajednica sestara karmelićanki u sarajevskom naselju Stup proslavila je patron svojega samostana – Gospu Karmelsku. Uz sudjelovanje velikog broja vjernika , svetu misu predslavio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar u zajedništvu s 10 svećenika.

Na početku je nazočne pozdravio vlč. Miroslav Ćavar, župnik župe Stup, uputivši posebnu čestitku sestrama koje slave svoj patron.

U propovijedi je mons. Sudar govorio o ljudskoj čežnji za Božjom blizinom te o Božjoj i Majci svih ljudi. „Čovjek nikad, unatoč svim svojim nastojanjima, ne može svojom čežnjom, svojom voljom doprijeti do Boga. Bog je stvarnost koju čovjek ne može ni shvatiti ni dohvatiti. Posjedovati Boga je moguće samo Božjom incijativom. Susret Boga i čovjeka je moguć samo Božjim silaskom, ne ljudskim uspinjanjem, nego Božjim silaskom čovjeku. Ne ljudskim propinjanjem do Boga, nego Božjim poniženjem do čovjeka“, rekao je mons. Sudar istaknuvši kako ljudi Boga mogu susresti samo u vlastitom srcu.

Poručio je kako treba voljeti čovjeka jer ga je i Bog volio do vlastite žrtve života. Istaknuo je i značaj Marijine uloge u životu vjernika.

„Svaka molba, svaka molitva, svaka želja upućena Bogu po Mariji ne ostaje bez odgovora. Mi to ponekad ne osjetimo, mi to ponekad ne vidimo da se nešto mijenja, a na jednom drugom planu, na planu Božjeg spasenja iako nas ne oslobađa od kušnje, od križa, od tereta – On nas oslobađa za vječnost, a to je bit“, kazao je mons. biskup Sudar i za kraj dodao kako će Bog uslišiti molitve ako po zagovoru Blažene Djevice Marije, Gospe Karmelske, Gospe od brda Karmela, iz dubine srca vjernici zavape i predaju mu svoje živote, brige i ljubav da ih učvrsti i tako sačuva kao polog vječnosti.

Treba naglasiti i to da su pod euharistijom sestre karmelićanke obnovile svoje zavjete, a ovo misno slavlje posebno je uveličalo sviranje i pjevanje s. Marine.

Nakon mise druženje je nastavljeno u dvorištu samostana. Proslavi je prethodila duhovna priprava kroz trodnevnice koje su predvodili: fra Slavko Topić, vlč. Marko Mikić, vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, te preč. Josip Knežević, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.