Domanovići kod Čapljine

"Sada je fra Alen na novome početku"


U nedjelju, 16. srpnja u župnoj crkvi u Domanovićima svoju mladu misu proslavio je fra Alen Pajić.

Uz mladomisnika su bili provincijal fra Miljenko Šteko, mladomisnici fra Augustin Čordaš i fra Zvonimir Pavičić, propovjednik fra Svetozar Kraljević i mjesni župnik don Gordan Božić te još 15-ak misnika, piše Franjevci.info.

Fra Svetozar je u svojoj propovijedi u kratkim crtama opisao životni put fra Alenov. „Sada je fra Alen na novome početku. Gospodin Isus kaže: 'Žetva je velika a žetelaca malo.' Dragi fra Alene, sada napuni ruke i srce žitom. Napunih ih do punine. Nemoj žaliti. Sij obilno. Nemoj se bojati. Bit će i kamena, i trnja, ali bit će i plodne zemlje. Zajedno s Gospodinom hrabro sij. Fra Alen ustaje iz pepela rata i stvara novu budućnost. A evo od čega fra Alen gradi novu budućnost. To su franjevački zavjeti. Poslušnost! Prihvatio je živjeti u poslušnosti zakonitom starješini svoje franjevačke zajednice. To znači da je spreman ići onamo gdje ga zajednica pošalje i prihvatiti posao kojega mu zajednica dadne, kako potrebe i vremena budu zahtijevali. Čistoća! Da bi bio u potpunosti spreman i slobodan predati se Božjemu kraljevstvu na zemlji, da bi mogao služiti dobru svoga naroda i Crkve prihvatio je život u čistoći. To je ljubav koja ide tragom Isusove ljubavi i ljubavi svetoga Franje. Siromaštvo! Odrekao se svake zarade koja bi za ono što će obavljati njemu moglo pripasti. Sve što ima, sve što prima, pripada njegovoj zajednici“, istaknuo je, između ostalog, fra Svetozar naglasivši važnost zajedništva.

Propovjednik je uputio mladomisniku i riječi ohrabrenja. „Slušat ćemo što nam govoriš i slijedit ćemo tvoj dobri primjer. Kad budeš snažan, onda ćemo primati od tvoje snage i tako biti upravljeni prema Gospodinu. Kad budeš umoran i obeshrabren, onda ćemo stati uz tebe, darovat ćemo ti svoje srce, pružit ćemo ti ruku i stati do tebe da se na nas mogneš osloniti. Ovo ćemo činiti za fra Alena, za svakoga svećenika, za svoga bračnoga druga, za dijete, za susjeda, za čovjeka uopće“, naglasio je fra Svetozar.

Euharistijsko slavlje započelo je ulaznom procesijom i roditeljskim blagoslovom. Liturgijskim obredima ravnali su bogoslovi, a svojim skladnim pjevanjem slavlje je uzveličao župni zbor iz Širokog Brijega. Nakon svete mise, druženje je nastavljeno u restoranu Astoria u Čapljini.

KT