Ljerka Mikić

Ako me naučiš ljubiti, znat ću i moliti


Nekad i sami ne znamo kako izreći svoje sumnje, nadanja i prije svega svoje molitve, a upravo nam u tome mogu pomoći Ljerkine pjesme - zapisao je fra Petar Anđelović.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Priredila: Lidija Pavlović-Grgić

Ljerka Mikić rođena je 25. rujna 1967. u Kostrču, općina Orašje. Osnovnu je školu pohađala u rodnom mjestu i u Tolisi, a srednjoškolsko je obrazovanje stekla (zanimanje strojarsko-poljoprivredni tehničar), u Orašju. Članica je Franjevačkog svjetovnog reda bosanskog bratstva kraljice Katarine, mjesnog bratstva OFS-a župe Tolisa. Piše od rane mladosti, a u književnosti se pojavila 1998. zbirkom pjesama Molitva (HKD Napredak Orašje). Kasnije objavljuje zbirku duhovno-religiozne poezije Cvjetovi vjere (izdanje FSR-a bosanskog bratstva kraljice Katarine u Sarajevu 2006.), zbirku izabranih pjesama Graditelji sreće (Napredak  Orašje, 2008.) te stihozbirku Otvaranje kruga (Centar za kulturu Orašje, 2013.), prošle godine ovjenčanu književnom nagradom Fra Martin Nedić Zaklade Terra Tolis. Pjesme su joj objavljene u knjizi Hvaljen budi, Gospodine moj! – sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu, a od 1998. redovito objavljuje u zajedničkim poetskim zbirkama Književno-likovnoga društva Rešetari iz Rešetara. Pjesnički je zastupljena u Posavskom književnom zborniku i Panorami hrvatskog ratnog pisma u Bosanskoj Posavini te u brojnim časopisima i listovima za kulturu, a uvrštena je i u Leksikon hrvatskih pisaca BiH (Matica hrvatska, Sarajevo, 2001.). Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Matice hrvatske.

U pogovoru knjizi Cvjetovi vjere pokojni fra Petar Anđelović ocijenio je kako je njezina poezija duhovno-religiozna, domoljubna, ljubavna, misaono-filozofska, moderna i suvremena književnost koja u fleksibilnosti i slobodi dariva mogućnost impresivnih razmjera tumačenja. „Ne može Ljerka kao dugogodišnja pripadnica Franjevačkog svjetovnog reda ne biti 'Trubadur Svetog Franje'. Ona je 'čovjek blizak i drag', 'sljedbenik Riječi Vječne, koju želi drugima dati', ona 'pjesmom razgoni mrak'. Nekad i sami ne znamo kako izreći svoje sumnje, nadanja i prije svega svoje molitve, a upravo nam u tome mogu pomoći Ljerkine pjesme“, zapisao je fra Petar. 

  

SAVRŠENSTVO
Patnja Korizme
i radost Uskrsa
su jedinstvo različitosti
koje se skladno nadopunjuje
u savršenstvu Ljubavi.
Blagoslov križa
u darovima vjere i nade
svijetli putem života
koji gradi dobro i mir.

            

RADOST
Ljepota i slabost riječi.
Tišina.
Pogled.
Ispunjena duša.
Susret koji se pamti.
Raduje se nebo
i kliče zemlja;
ljudi sretni
zahvaljuju Bogu
na darovima
Duha Svetoga.

 

PUT U OČEV DOM
       mojem tati
Vjera, nada i ljubav.
Lice Krista patnika.
Blagoslov Križa.
Strpljenje Joba.
Svijeća izgara ne sagorijevajući.
Titraji plamena.
Isus i tata
s rukom u ruci,
s molitvom zahvalnosti u duši
i mirom u srcu,
s osmijehom na usnama,
korak po korak
idu u Očev Dom.

 

FRANJEVAČKA BOSNA
Kolijevka vjere,
nade,
tragovi borbe,
snage.
Pečat vječnosti,
ljubavi,
znak milosti,
trajnosti.
Crkve,
samostani,
planine,
franjevci.
Narod
i borba,
Bog
i Bosna.
Protkani
ljubav i bol,
darovani
kao blagoslov.

 

ŽIVJETI EVANĐELJE
Ako me naučiš ljubiti,
znat ću i moliti;
ili obrnuto:
ako me naučiš moliti,
naučio si me i ljubiti.
Nije važan redoslijed,
važan je raspored
vrijednosti.
Ljubav i molitva,
molitva i ljubav,
zauzimaju prvo mjesto
na ljestvici vrijednosti
života.
To je zakon i smisao,
nada, vjera, ispunjenje.
Isuse!
Pouči nas živjeti Evanđelje!