Riječ za život

Ljubav isušuje


U ljubavi postoji velika varka. Ljubav ne utažuje žeđ nego je razbuktava. Ona je kao mudrost. Tko je više pije, više žedni. Što nas više ispunja ljubav Božja, dublje smo "suhi".

Piše: Bazilije M. 

Psalmist kaže da mu je duša žedna Boga kao zemlja suha, žedna, bezvodna. Ljubav nije dobitak nego gubitak. Tko je više ljubljen i više ljubi, više gubi. Na kraju gubi čitavoga sebe. Ljubav ga spaljuje. To je ordo amoris. Scheler. Red ljubavi. Zakonitost ljubavi. Logika ljubavi.

Sebičnost ima svoju zakonitost, a ljubav svoju. To je nutarnja zakonitost koju nitko ne može promijeniti niti poništiti. Naša se muka sastoji u pokušaju promjene te zakonitosti. To se u Knjizi Otkrivenja zove mlakost. Ne biti vruć niti hladan.

Htjeti ljubav ili ne htjeti ljubav. Tko hoće ljubav, nužno ulazi u njezinu logiku. Sve je žedniji i suvlji. Ona ga vodi u smrt. Mržnju prema samom sebi. Zaborav sebe.

Muka je stati na pola puta. Tu muku živim svakog dana. Taj otpor logici ljubavi. To stavljanje obloga na sve. Ta žalost zbog gubitka. To zaustavljanje na mlakosti. Modeliranje stvarnosti. Stvaranje vlastite ljubavi i vlastite logike. Svog kroja. O, kad bih bio vruć ili hladan!

A znam da je logika prije mene. Iznad mene. U dubini mene. Po Logosu je sve stvoreno. On je prije svega i sve stoji u Njemu.

Žedni i suhi psalmist kasnije kaže: „Ljubav je Tvoja bolja od života. Moje će Te usne slaviti.“ A Pavao kaže: „Kad ljubavi ne bih imao – ništa sam!“ Logika ljubavi je u sve upisana. To je logika moje osobe. Moje povijesti. Moje podsvijesti. Mojih osjećaja. Svih mojih misli i čina. Mog života. Ljubav je istina. Matematika. Bolje je izgubiti život nego ljubav. „Tko izgubi svoj život poradi Mene (Ljubavi), taj će ga zadobiti.“ Stostruko. „Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo. Ako li umre, donosi obilat rod. Volja je Moga Oca da donosite mnogo roda.“

Što je ljubav? Pilat je pitao: „Što je istina?“A Istina ga je gledala u oči. Razgovarala s njim. Davala mu svjedočanstvo. Dopuštala da bude zanijekana. Razapeta. Pilat se, u strahu, zatvorio istini. Ljubav izgoni strah. Straha u ljubavi nema. Ljubav me traži. Goni me i progoni. Ne da mi mira. Pali u meni žeđ.

Sve sam žedniji i žedniji. „Malakšu mi duša i tijelo.“ Psalam. Kamo da od Lica Tvoga pobjegnem? Ljubavi, tako stara i tako mlada! Zavedi me da ne bude dosadno. Neka bude opasno.