Riječ za život

Mač mira


Nemir srca prastara je tema. Svi oni koji su u nju zagazili poznaju famoznu rečenicu Sv. Augustina: „Nemirno je srce moje“. Ispovijesti. Nije nam drag taj nemir. Svi bismo željeli naći mir i spokoj.

Piše: Bazilije M.

Svi bismo se željeli naći u riječima psalmiste koji kaže: „Kao dojenče na grudima majke duša je moja u meni. Ja sam se smirio i upokojio dušu svoju. Ne idem za stvarima velikim niti čudima što su iznad mene.“

Pred očima nam lebdi slika mirne duše. Mnogi pokušavaju to postići tehnikama i opojnim sredstvima. Ali ne ide! To oni sami svjedoče!

Nemir srca nije moja osobna stvar pa da je mogu sam riješiti. Nemir je sveopći. Ako se nađem uz nekoga tko je nemiran, kako da ja ostanem miran? Nije moje srce izolirana posudica. Ono je kao lišće trepetljike. Izloženo je do kraja. I najmanjem lahoru.

Mislim da je za mir srca potrebno doseći mir sa samim sobom, mir sa svim ljudima oko sebe i mir s Bogom. Ako nisam pomiren sa samim sobom, uzalud mi sve tehnike i svi napori. Ako nemam mira sa svim bližnjima, stiže me nemir pri svakoj misli i svakom osjećaju. I na kraju, ako nisam u miru s Bogom, sav mir lebdi u zrakopraznom prostoru i sve ga ugrožava. A mir s Bogom je u potpunom jedinstvu s Njim. U skladu volje. U jedinstvu duha.

A može li se put pomirenja sa samim sobom završiti za ovozemaljskog života? Može li se ući u mir sa svim ljudima dok postoji ovakav svijet? Može li se doseći mir s Bogom dok Napasnik ima svoju moć djelovanja? Ne!

Ovaj nas ne stavlja u poziciju da prihvatimo sadašnji nemir srca i čeznemo za budućim. Nastavak Augustinove rečenice glasi: „…dok se u Tebi ne smiri!“ Davno smo izišli iz majčina krila. I nema povratka onamo. Postoji samo putovanje prema krilu Očevu. Abrahamovu! Dok stojimo pred vratima naše braće i psi nam ližu rane čekamo kraj ovoga nemira i smiraj u nebeskom Jeruzalemu. Gradu mira. On je majka naša.

Mnogo je teži lažni mir od nemira. Pomirujem se s nemirom. Svjesno ga prihvaćam i grlim. Neka ga tu, u grudima mojim. Neka sam list trepetljike. Od Onoga koji je Mir naš čujem riječi: „Nisam došao donijeti mir na svijet nego mač!“

To je mač koji rasijeca veze nastale lažnim mirom. To je mač koji čisti rane nastale lažnim lijekovima. To je mač Duha koji tjera Napasnika, neprijatelja pomirenja s Bogom. To je mač mira zaboden u moje nemirno srce! Krist - mir naš!