Riječ za život

Poljubac u čelo


Postoji jedan ubojica kojeg Krist naziva: ubojica od početka. Njegovo postojanje treba nas stalno držati u budnosti. On ubacuje u moje misli, i misli svih ljudi, da ubiju. Ubij! Ubij se! Izazovi da te drugi ubiju!

Piše: Bazilije M.

Bio sam na jednomseoskom imanju. Vlasnik je imao snajpersku pušku. Dao je i meni da se malo zabavljam. Svi su otišli na more, a ja sam ostao sam. Uzeo sam snajper, zračna je puška, i počeo se zabavljati gađajući lišće na trešnji. Paf, i probijem jedan list, pa drugi, i tako redom. Kasnije sam gađao neko kamenje, a jednom mi je došla misao u glavu: nema to smisla. Jedino je pravo kada se cilja živi čovjek u čelo. To je to! I slike su mi navrle iz nekih filmova. A sjetio sam se i događaja u Sarajevu kada je snajperist gađao jednoga dječaka. Događaj mi je ispripovjedila žena koja je sve to uživo promatrala. Snajperist je najprijedječaku probušio loptu s kojom se igrao. Zatim ga pogodio u nogu, a na kraju u čelo. To je bilo na Grbavici za opsade Sarajeva. Prepao sam se tih misli i slika, i odložio snajper. Nema sumnje, u meni drijema ubojica, samo je pitanje časa da se probudi i uradi svoje.

S druge sam strane čuo riječi koje su odjeknule u jednoj pustinji: „Ne ubij!“(hebrejski je pustinja midbar–„mjesto riječi“). Nije to puka zapovijed. To je proroštvo. Krik. Uzdah. Poziv. Prisjećaj. Ubod. Riječ! Ta riječ je minimum ispod kojeg se ne može ići. A zašto je rečena? Zato što su svi ljudi ubojice, potencijalne ili stvarne. A Bog ljubi ljude i ne želi da se ubiju, da ubiju i da ih se ubije. On je Život i hoće život. Gornja letvica ove riječi je: „Živi!“ Oživljuj sve oko sebe! Uskršavaj braću i sestre. Izgrađuj ih.

Postoji jedan ubojica kojeg Krist naziva:ubojica od početka. Njegovo postojanje treba nas stalno držati u budnosti. On ubacuje u moje misli, i misli svih ljudi, da ubiju. Ubij! Ubij se! Izazovi da te drugi ubiju! Tko mi je izazvao onu misao da je jedino logično pucati živom čovjeku u čelo? Ta misao ima podlogu u meni, ali je došla izvana. Od ubojice od početka. Uostalom, ubojica sam koji živi okružen ubojicama. Što se onda čudim da mi dolazi takvamisao u glavu? Natopljen sam krvlju ubojica.

Riječ koja bijaše u početku kaže mi: Ne ubij! Živi! Živi vječno! Moram se opredijeliti i stalno se iznova opredjeljivati: „Biram život!“ Biram ljubav prema životu. Onaj koji mi to govori jest ljubav. On mi zapovijeda, On viče, proriče, poziva: „Ljubite jedni druge!“ On je bio ubijen, pokopan i treći dan uskrsnuo. Dao na je Duha životvorca da imamo život i dajemo život.

Umjesto metka, pošalji bratu ili sestri poljubac duše. Odbaci sotonu. Odbaci ubojicu od početka. Odbaci ubojitu riječ iz usta. Odbaci ubojite misli. Izaberi Riječ od početka. Život od početka. On me ljubi i želi. I ne samo mene! On ljubi sve ubojice. Svi ubijamo Njega. „Tko ne ljubi brata, ubojica je!“ U bratu je On. Riječ života! Tvorac života. Spasitelj života.