Riječ za život

Nije zavodnik


Poznato je da su Krista mnogi učenici napustili nakon govora o kruhu života. Kristove riječi: „Tko ne jede moje tijelo i ne pije moju krv, nema života u sebi!“, mogle su zvučati šokantno.

Piše: Bazilije M.

Međutim, tumači Sv. pisma kažu da se lom nije dogodio zbog tih riječi nego općenito – trebalo je povjerovati da je Krist Bog, Sin Božji!

Potrebno je vidjeti cijelo Ivanovo Evanđelje. Krist je činio mnoga čuda i to je izazivalo veliku pozornost. Pismoznanci su bili šokirani kako dobro pozna Pisma, a nije učio njihove škole. Sve skupa je prouzročilo veliki spor među Židovima. Jedni su tvrdili da je On Mesija i ONAJ KOJI JEST, a drugi su došli do toga da je On zloduh. Budući da je izvodio toliko velike znakove kao što je uskršavanje mrtvih, nisu imali izbora. Morali su priznatiNjegovu istinitost ili Ga proglasiti najvećim zavodnikom, a to znači sotonom. Uostalom, Krist je tvrdio da On JEST, da je jednak Ocu, da je jedno s Ocem i tomu slično.

Onima koji su tvrdili da je On Beelzebul, koji je dokaz mogao dati da ih uvjeri kako je On pravi Bog od Boga, Svjetlo od Svjetla? Jedini dokaz jest dragovoljna smrt. To da „mrzi svoj život“ na ovome svijetu. Potpuno opraštanje.

Židovima je bilo jasno tko je sotona. Znali su da sotona može činiti čuda. Sv. Pavao je govorio da se sotona može odjenuti u anđela svjetlosti. Ono što sotona ne može jest dragovoljno poniženje. Odreknuće od svoje volje. Ljubav do kraja. Prihvatiti ostavljenost. Napuštenost. A sve je to Križ Kristov uprisutnio i on je najveći dokaz, za onoga tko želi vjerovati i ljubi istinu, da Krist nije prevarant i zavodnik.

Kristov veliki govor o kruhu života nije završio u Kafarnaumu. On se protegnuo do Jeruzalema. U Jeruzalemu su odjeknule Njegove riječi: „Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje! Ovo je moja krv koja se za vas prolijeva!“ Izvan zidina Jeruzalema se Njegovo Tijelo predalo. I Krv se prolila. I čuo se glas: „Oče, oprosti im!“

U sotoni je bijes. Da je sotona završila na križu, on bi tada eksplodirao od bijesa. U Kristu je djelovao Duh Sveti. Duh Sluge Jahvina. Duh Onoga koji se može dati gristi, a da ne puca od bijesa.

Nastavak je slijedio. Epizoda po epizoda i danas je na našem oltaru. I danas Ga grizemo, a On blagoslivlja. To je dokaz! Dakle, ON JEST.

„Gospodine, komu da idemo, Ti imaš riječi života vječnoga! Mi vjerujemo i znamo da si Ti Sin Božji.“ Bog od Boga, Svjetlo od Svjetla. Jedan Bog.