Riječ za život

Podizanje i potapanje


Ono što se događa na kraju i konačno, događa se i svakodnevno. Potop je svakodnevan. Svaki dan gledamo ljude koji grcaju u problemima, koji su potopljeni porocima, koji su potonuli u očaj, i tako redom.

Poznata je ona Kristova: „Bit će kao u dane Noine. Jeli su i pili, ženili se i udavali dok ne dođe potop i sve odnije.“ Ostali su samo Noa i njegovo potomstvo, a i životinje koje je smjestio u korablju. Tako će biti na kraju. A ono što se događa na kraju i konačno, događa se i svakodnevno. Potop je svakodnevan. Svaki dan gledamo ljude koji grcaju u problemima, koji su potopljeni porocima, koji su potonuli u očaj, i tako redom.

Noa je, kao i svi ljudi, jeo i pio. Bio je oženjen i imao djecu. Razlika između njega i ostalih je bila ta što je on jeo i pio, ženio se i vodio ljubav, ali osluškujući glas Božji u sebi. Njemu se otkrivala namisao Božja s jelom i pićem, ženom i djecom, kućom i okućnicom. Drugi su živjeli kao da postoje samo jelo i piće, spolni užitak i politika i kao da oni sami o svemu odlučuju, sami sve stvaraju i sami svemu daju smisao. I dogodilo se da ih je sve to potopilo. Nisu uspjeli ovladati tako velikom stvarnošću. Misli su im se iskvarile. Želje su ih prevarile. Požude su ih zaslijepile.

Znamo da je Noa sklopio savez s Bogom. To je bio izvanjski izražaj onoga što je iznutra živio. Svoje je misli vezao uz Božju volju. U Noi je sklopljen savez sa svim živim bićima. U svim živim bićima stoji misao, logos, volja Božja. Stvoriteljeva.

Uzmimo jedan primjer. Žestoko piće širi krvne žile i podiže razinu kisika u mozgu. To čovjeka podiže i razveseljuje. U tom piću, kao i u mozgu, piše već omjer koji je dovoljan čovjeku, a da ga ne počne spuštati i potapati. U tom je omjeru upisana volja Božja. Čovjek je spoznaje u svojoj duši. Ako je sluša, to malo pića ga samo podiže. Ako je ne sluša, veća količina toga pića počinje ga spuštati dok ga ne potopi. Tako je i s jelom. Spolnim užitkom. Novcem. Društvenim životom i svime ostalim.

Kao što zdrave uši čuvaju tjelesnu ravnotežu (centar za ravnotežu je u srednjem uhu), tako i zdravo slušanje volje Božje stvara životnu ravnotežu. Današnji svijet ima bezbroj Noa. Da ih nema, zavladao bi potop. Ali je svijet pun potopljenih ljudi. Noa znači utjeha. Tješe nas poslušni. Ponizni. Uravnoteženi. Umjereni. Trezveni. Otvoreni. Usklađeni. U korablji njihove duše nalazimo zaštitu od opaka i razvratna svijeta.

Kraj je uvijek blizu. Vrijeme je kratko. Dvije će mljeti u mlinu. Jedna će se uzeti, druga ostaviti. Jedna je mljela sa zahvalnošću i divljenjem, spremnošću dijeljenja i davanja slave Stvoritelju, a drugoj je stomak bog. „Jedimo i pijmo jer sutra nam je umrijeti.“Krist je novi i konačni Noa. On nas je spašavao od potopa smrti. Uskrsnuo je! Ustao je! Podigao se! Maranatha!

Bazilije M.