6. svibnja

Bl. Ana Rosa Gattorno


Crkva se 6. svibnja spominje Ane Rose Gattorno, blaženice koja je ustanovila kongregaciju Kćeri Sv. Ane Marije Bezgrešne, odnosno Male sestre Sv. Franje Asiškoga.

Blažena Ana Rosa Gattorno (Ruža Marija Benedetta) rođena je 14. listopada 1831. u Genovi (Italija) od roditelja Francesca Gattorna i Adelaide, rođ. Campanella. Istoga je dana krštena imenom Rosa Marija Benedikta.

Rođena je kao drugo od šestero djece u obitelji koja je imala tri sina i tri kćeri. Njezina imućna obitelj joj je omogućila privatno školovanje. Sakrament svete potvrde primila je 19. travnja 1843., a udala se u 21. godini, 5. studenog 1852. za Girolama Custa te se s njim preselila u Marseilles. Bila je to želja njezinih roditelja.

Vrlo brzo bračni par se zbog financijskih poteškoća vratio u Genovu. U braku su dobili troje djece. Najstarija Charlotte je uslijed bolesti ostala gluhonijema. Girolamo je umro samo nakon šest godina braka 9. ožujka 1858. kada je Ani bilo 26 godina.

Samo tri mjeseca poslije muževljeve smrti preminulo je i njezino najmlađe dijete Francesco. Iako bi mnoge ljude ove nesreće nagnale okrenuti se od Boga, Ruža Marija ih je shvatila kao znak da se na poseban način zavjetuje i svoj život posveti Bogu. Znala je za bol, siromaštvo i osudu te je smatrala da može pomoći mnogima koji proživljavaju isto.

Iako je nastavila brinuti za svoju djecu, odlučila je 1858. položiti zavjete čistoće i poslušnosti, a zavjet siromaštva tri godine kasnije 1861. postavši franjevačka trećoredica. Već sljedeće godine dobila je skrivene stigme. Iako je više voljela samoću i tišinu, katolička udruženja u Genovi zamolila su je za pomoć.

Nedugo poslije osjetila je Božji poziv da ustanovi novu kongregaciju. Unatoč tomu što su je svećenici i susestre ohrabrivali, ona je zbog svoje dvoje djece oklijevala. Papa Pio IX. dodatno ju je ohrabrio te je nakon tog susreta ipak odlučila s ocem lazaristom Giovannijem Battistom Tornatoreom 13. ožujka 1866. ustanoviti novu kongregaciju Kćeri Sv. Ane Marije Bezgrešne, odnosno Male sestre Sv. Franje Asiškoga.

Prvih pet sestara redovničko odijelo obuklo je 8. prosinca 1866. Utemeljiteljica Ana redovničko odijelo obukla je 26. srpnja 1867., a redovničke zavjete s još 12 susestara položila je 8. travnja 1870. Redovnice su služile siromašnima i bolesnima.

U mnogim talijanskim gradovima ustanovile su: škole i vrtiće za siromašnu djecu te utočište za bivše prostitutke itd. Do njezine smrti diljem svijeta bilo je otvoreno 368 sestarskih kuća u kojima je bilo više od 3 500 sestara.

Roza Marija preminula je 6. svibnja 1900. u generalnoj kući u Rimu. Nakon 32 godine njezini posmrtni ostatci su ekshumirani te danas počivaju u kripti generalne kuće sestara Kćeri Sv. Ane u Ulici Via Merulana 177 u Rimu.

Blaženom ju je 9. travnja jubilarne 2000. godine proglasio sveti papa Ivan Pavao II. 

J.P., KT