Blažena Maria Anna Fontcuberta

3. srpnja


Katolička Crkva 3. srpnja slavi spomendan utemeljiteljice zajednice Franjevačkih misionara Majke Božanskog Pastira.

Peregrina Mogas Fontcuberta rođena je 13. siječnja 1827. u španjolskom gradu Granollers, u blizini Barcelone. Bila je kći zemljoradnika i gostioničara Lorença Mogasa i Magdalene Fontcuberta. Sakrament prve pričesti primila je kad joj je bilo šest ili sedam godina, u tom razdoblju izgubila je i oca, a kada joj je bilo 14, i majku. O Peregrini se nastavila brinuti njezina kuma i tetka s očeve strane – Dona Maria Mogas koja nije imala djece i bila je udovica.

U to vrijeme djevojčin ispovjednik bio je svećenik Mosen Gorgas koji ju je uveo u niz župnih aktivnosti u župi Santa Maria del Mar.

Godine 1848. u Barceloni je susrela dvije redovnice iz kapucinske zajednice i preko njih upoznala Bl. Josepa Tousa Solera. Bila je impresionirana njihovom karizmom te je odlučila pridružiti im se. Napustila je sve što je do tada planirala kako bi živjela novootkriveni poziv. Biskup Luciano Casadevall prihvatio je njihov prijedlog i dopustio im da otvore školu u Ripollu.

Unatoč protivljenju njezina ispovjednika, Peregrina je 1850. otišla u Ripoll i obukla habit Kapucina Božanskog Pastira. Škola je otvorena u svibnju iste godine, a ona je u lipnju postala upraviteljicom, iako je i dalje bila u novicijatu.

Godinu dana kasnije položila je zavjete, a 1853. dobila je diplomu za održavanje nastave. Tad je uzela i ime Maria Anna.

Tijekom života radila je na različitim područjima obrazovanja, pomagala je u pokretanju novih zajednica, pomagala je i u vođenju vrtića.

Nadbiskup Toleda Cirilo de Alameda y Brea odobrio joj je utemeljenje vlastite redovničke zajednice koja je osnovana 16. siječnja 1872. pod nazivom Franjevački misionari Majke Božanskog Pastira.

Umrla je u noći 3. srpnja 1886. u blizini Madrida od posljedica moždanog udara. Blaženom ju je na Trgu Sv. Petra u Vatikanu 6. listopada 1996. proglasio sveti papa Ivan Pavao II.

KT