7. kolovoza

Papa Sveti Siksto II.


Crkva se 7. kolovoza prisjeća pape Sv. Siksta II. koji je podrijetlom bio Grk. Zastupao je stavove o primatu Rimske Crkve.

Raspravljao je o razilaženjima, koja su se javila još za papa Kornelija, Lucija i Stjepana, ali ostaje pri uvjerenju kako se ne smije ponoviti krštenje ʺotpadnikaʺ, koji se žele ponovo vratiti u Crkvu. Želio je da taj stav prihvate i Crkve u Africi i Aziji. Nastojao je poboljšati odnose s tim Crkvama, ali nije odstupao od osnovnih načela. Uspostavio je vrlo dobre odnose s Ciprijanom, koji je bio biskup u Africi, čuvar autonomije afričke Crkve, makar se papa tome protivio.

Car Valerijan (253.–260.) je 257. na veoma prepreden, ali u isto vrijeme i grub način počeo progoniti kršćanstvo. Bilo je to takozvano osmo progonstvo rimskih careva. U drskom i smišljenom proračunu progonstvo se naročitom žestinom okomilo na kler, na pastire, prema onoj - Udarit ću pastira, pa će se ovce razbježati. Prva na udaru bila je Crkva u Africi, a prva žrtva - Ciprijan. Predaja kaže kako su Ciprijan i mučenica Perpetua, saslušavši smrtnu presudu, uskliknuli Deo gratias!, a Siksto je taj usklik uveo u vjerske obrede.

Brigu oko dobara Papa je povjerio đakonu Sv. Lovri. Perfekt Rima pozvao je Lovru i zahtjevao da mu pokaže crkveno blago. Lovro je bez oklijevanja sakupio sve siromahe i rekao kako su oni blago Crkve. Zbog ove ʺšaleʺ Sv. Lovro je uhićen i živ ispečen.

Pontius, životopisac svetoga biskupa i mučenika Ciprijana, Sikstova suvremenika, piše kako je Siksto bio dobar, miroljubiv i ugledan biskup. ʺZnajte da je Siksto s četiri đakona 6. kolovoza uhvaćen na groblju.ʺ Bilo je to u Kalistovim katakombama, gdje je odmah bio i pogubljen. Tu mu je jedno vrijeme tijelo bilo pokopano dok je kasnije preneseno u njegovu baziliku na Latinskoj cesti.

Koliko je bio poštovan u Rimu, dokazuje i to što je ušao uz apostole i neke druge slavne mučenike u rimski misni kanon. On je dapače između papâ mučenika jedan od najviše štovanih. Svojim ga je grobnim natpisima proslavio i papa Damaz.

KT