17. kolovoza

Sv. Jeanne Delanoue


Jeanne (Ivana) Delanoue, osnivateljica Družbe sestara svete Ane od Providnosti, rođena je 18. lipnja 1666. u Saumuru, na obali rijeke Loare u Francuskoj, kao najmlađa od 12-ero braće i sestara.

Roditelji su joj bili vlasnici jedne trgovine u blizini marijanskog svetišta Ardilliers u njezinu rodnom gradu. Kao djevojčica, nakon smrti svog oca, pomagala je majci u poslu trgovine. Bila je revna i marljiva, pa je ponekad radila i nedjeljom i svetkovinama. Mati joj je umrla 1691. te je mlada Jeanne preuzela brigu o trgovini.

Kad su joj bile 32 godine, doživjela je nekoliko mističnih iskustava poslije kojih je odlučila posvetiti svoj život potrebitima: zatvorila je trgovinu i počela obilaziti siromahe. Nakon kratka vremena oni više nisu čekali da ona dođe k njima, nego su oni odlazili k njoj. Nedugo zatim otvorila je vrata svojeg doma za bolesnike, starce i nemoćne.

Godine 1704. pridružile su joj se druge djevojke koje su joj htjele biti od pomoći u služenju siromasima. Obukavši redovničke habite, one su bile prve sestre nove družbe kojoj je Papa konstitucije odobrio 1709. One su u Saumuru osnovale prvi dom za siromahe 1715., a vijest o djelotvornoj ljubavi sestara proširila se cijelom Francuskom.

U trenutku smrti osnivateljice ovog reda, 17. kolovoza 1736., u njezinu su rodnom gradu izjavili kako je umrla svetica.

Danas u svijetu postoji oko 400 sestara Jeanne Delanoue, kako se jednostavno nazivaju ove redovnice. Uglavnom djeluju u Francuskoj, ali ih ima i na Madagaskaru i Sumatri.

Papa Pio XII. proglasio je Jeanne Delanoue blaženom 5. studenoga 1947., a 31. listopada 1983. kanonizirao ju je sveti papa Ivan Pavao II.

KT