1. lipnja

Sveti Justin


Justin je rođen u gradu Sikemu u Samariji, u 2. st. poslije Krista, ali je vjerojatno bio rimskoga podrijetla. Kao nemirni mladić, pokušao je preko studija filozofije pronaći istinu, a s njom i sreću, ali bez uspjeha.

Tada se povukao u pustinju gdje je susreo staroga mudraca kojemu je povjerio svoje jade. „Čitaj proroke, čitaj Evanđelje i pronaći ćeš to što tražiš“, savjetovao mu je ovaj. Justin ga je poslušao, te mu je milost Božja prosvijetlila um i ugrijala srce. Zbog toga se nije odrekao filozofije, već je iz nje izvukao argumente u prilog kršćanstvu: učinio je to napisavši čuvenu Apologiju i raspravljajući s najčuvenijim filozofima svoga vremena. U Rimu otvara vlastitu školu u kojoj besplatno uvodi učenike u kršćansku vjeru. Borio se protiv marcionista i gnostika. Njegov učenik je bio Tacijan.

Za njegovo je djelovanje saznao i tadašnji car Aurelije, koji je okrutno progonio kršćane, te je Justin pozvan na sud. „Proučio sam sve znanosti, ali sam jedino u nauku sto ga kršćani po vjeri slijede, pronašao istinu“, odgovorio je na carevo ispitivanje. Budući da nije želio odstupiti niti koraka od vjere koju je ispovijedao, osuđen je na smrt zajedno sa svojih šest učenika oko 164.

Napisao je dvije Apologije upravljene Antoninu Piju. Još je napisao i Dijalog s Trifunom. Iz ovih djela se može razabrati organizacija i život prve kršćanske zajednice.
Ime Justin je latinskoga porijekla i znači čestit, pošten. Zaštitnik je filozofa.

J.P., KT