5. svibnja

Sveti Pelegrin


U katoličkom kalendaru, 5. svibnja Crkva se spominje Svetog Pelegrina Laziosa, zaštitnika oboljelih od raka i kožnih bolesti

Pelegrin Laziosi, sin Berangaria Laziosia i Flore Aspini, rođen je 1265. u Forliju u Italiji.

Njegov otac bio je član političke frakcije koja je prkosila papi Klementu V., a Pelegrin je slijedio očeve stope i pridružio se protupapinskoj skupini.

Papa je želio ujediniti podijeljeni narod pa je jednom prilikom pred mnoštvo u Forliju poslao Filipa Benizija. Godine 1283., Sveti Filip, generalni poglavar Slugu Marijinih, u nastojanju da poslušnosti apostolskog sjedišta podredi građane Forlija, koji su upali u zabranu vršenja crkvenih obreda, bijaše izbačen iz grada uvredama i udarcima. Dok je molio Boga za svoje progonitelje, 18-godišnji mladić Pelegrin, pokajavši se, pođe mu ponizno tražiti oprost. Propovjednik ga je prihvatio s ljubavlju i od tog trenutka, mladić je počeo još gorljivije moliti Blaženu Djevicu Mariju da mu pokaže put spasenja.

Nekoliko godina kasnije kao novak ušao je u samostan Slugu Marijinih u Sieni. Obukao je njihovu odjeću i posvetio se njihovoj službi i vjerničkom životu. Poslije nekoliko godina vraćen je u Forli, gdje se istaknuo u samostanskim aktivnostima: u molitvi na koru, čitanju Biblije, bdjenju i postu te karitativnom radu za siromašne.

Neka svjedočanstva govore kako je jedne prilike čudesno umnožio žito i vino.

Duboko se kajao i često ispovijedao. Njegovo tijelo trpjelo je na različite načine, nije spavao u krevetu nego na goloj zemlji.

Kad mu je bilo 60 godina, obolio je od proširenja vena, a to je preraslo u gangrenu desne noge. Kako je bolest napredovala liječnik Paolo Salazio, uz potporu redovnika, odlučio mu je čim prije amputirati nogu. Noć prije predviđenog zahvata, Pelegrin se povukao na molitvu pred križ kapitulske dvorane. Usnio je kako je Isus sišao s križa i ozdravio mu nogu. Sljedeći dan, kada je liječnik došao, nije bilo ni traga bolesti. Tada je liječnik Paolo proširio vijest po gradu i to je potaknulo još veće poštovanje prema Pelegrinu

Umro je oko 1341. iscrpljen vrućicom i tada je narod navirao iz grada i okolice. Neki nepokretni, ozdravili su moleći se po Pelegrinovom zagovoru.

Papa Pavao V.. proglasio ga je blaženim 1609., a zatim ga je 1726. papa Benedikt XIII.kanonizirao.

Sveti Pelegrin Laziosi zaštitnik je oboljelih od raka i kožnih bolest, njegovo tijelo neraspadnuto počiva u Forliju u crkvi Slugu Marijinih.

KT