7. lipnja

Sveti Robert iz Newminstera


Sveti Robert rodio se 1100. u Gargraveu, distriktu Cravenu, u županiji Yorkshire u Engleskoj. Kad se nakon studija u Parizu vratio u Englesku, zaređen je za svećenika i poslan za župnika u svoje rodno mjesto Gargrave.

Budući da ga je privlačio život kontemplacije, ušao je u benediktinsku opatiju Whitby, da bi se kasnije pridružio skupini monaha koji su, pod vodstvom svoga priora Rikarda, utemeljili zajednicu  u mjestu Fountains, na sjeveru biskupije York. Četiri godine kasnije utemeljena je nova opatija u Newminsteru, blizu dvorca Ralph de Merlay u pokrajini Northumbria, koja je povjerena Sv. Robertu 1138. Zajednica se uskoro proširila te iznijela još tri samostana u mjestima Pipewell (1143.), Roche (1147.), i Sawley (1148.).

Uz strogost i čitavu korizmu posta o kruhu i vodi Sv. Robert se isticao također darom proroštva. Jednom je tako, kako piše Bitno.net, tijekom svete mise rekao kako se u blizini dogodio brodolom pa je svoje monahe poslao u pomoć preživjelima, kao i da bi sahranili stradale.
Preminuo je 7. lipnja 1159. u Newminsteru u Engleskoj, gdje je i pokopan.

KT