Sarajevo

Iz tiska izašao 40. broj Katoličkog tjednika


Središnja tema 40. broja Katoličkog tjednika su studenti te akademska godina koja počinje s mjesecom listopadom.

Katolički tjednik br. 40-2019

Katolički tjednik br. 40-2019

U uvodniku, Dražen Kustura piše o „kozmetičkim“ pokušajima ekoloških prosvjeda potaknutih švedskom tinejdžericom Gretom Thunberg koja je u posljednjem tjednu mjeseca rujna održala govor u zgradi UN-a u New Yorku tijekom otvaranja Summita o klimatskim promjenama.

Dr. fra Luka Marković u rubrici Bogoslovlje u praksi piše o tome kako početak 21. Stoljeća u svijetu zapadne demokracije protječe u znaku dominacije liberalnih ideja i njihovih lobija koji u ime nove slobode, kao i uz veliku pomoć politike, kreiraju društveno mišljenje suprotstavljajući se bilo kakvu pokušaju kritičkog osvrta na njihovu ideologiju.

S početkom akademske godine, dolaze i neki novi izazovi, a o tome s kakvim se suočavaju mladi u Austriji, ali i oni s naših prostora koji ondje žive, u intervjuu govorio je dušobrižnik za sveučilišta i visoke škole u Grazu, vlč. Alois Kölbl.

U uobičajenoj rubrici U izlogu, priređen je tekst o obilježavanju 53. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija na razini Biskupske konferencije BiH koji je ove godine proveden u Drvaru.

O tome kako žive studenti u glavnom gradu BiH, u životu u studentskom domu Dr. Dragutin Dujmušić te o Udruzi katoličkih studenata „Emaus“, razgovarali smo s tajnikom Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva – HKDD Sarajevo, koji radi i u studentskom domu Dr. Dragutin Dujmušić.

Josipa Prskalo u rubrici Zov misija piše o misijskoj želji osnutka prvog katoličkog narodnog sveučilišta u Peruu, čiji je inicijator jedan od profesora vlč. Marka Jukića koji misionarski djeluje u Limi.

Glavni urednik vlč. Josip Vajdner u 40. broju Katoličkog tjednika piše o životnoj poruci zajedništva supružnika Mitrović iz mjesta Tinj, koje se nalazi na putu između Zadra i Šibenika, a koji su proslavili 65. godišnjicu braka.

Ovotjedna reportaža prikazuje mjesto Hudutsko koje pripada župi Sv. Ante (Gračac) gdje se misa u kapelici slavi svake druge nedjelje i gdje se pokraj groblja nalazi spomen-obilježje za sve stradale u ratovima s ovog i na ovim prostorima.

Josip Vričko u razmišljanju piše o povratku Hrvata iz BiH u europski civilizacijski krug 1908.

Mons. Ivo Tomašević u rubrici Podlistak piše o ratnoj 1993. u Sarajevu kada je početkom listopada ukraden nadbiskupov automobil.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

KT