Sarajevo

Iz tiska izašao 44. broj Katoličkog tjednika


U novom broju Katoličkog tjednika tematiziramo svetkovinu koju Katolička Crkva obilježava 1. studenog – svetkovinu Svih Svetih.

U uvodniku, urednik Josip Vajdner piše o čovjekovoj svijesti o smrti, ali u prvom redu o crkvenom sprovodu. On predstavlja liturgijsku stvarnost koja upućuje na dostojanstvo osobe i vrjednovanje ljudskog tijela te u konačnici stavlja naglasak na one žive.

Dr. fra Luka Marković u rubrici Bogoslovlje u praksi piše o tome kako samo istinsko izmirenje koje uključuje i korektan odnos prema povijesti, može biti od koristi hrvatskome narodu.

Dragih osoba s kojima više ne dijele svakodnevicu u molitvama i mislima vjernici se prisjećaju često, ali s posebnim intenzitetom u dane kad Crkva obilježava svetkovinu Svih Svetih i spomen vjernih mrtvih – Dušni dan. Ti nadnevci povod su i razgovoru s doktorandom dogmatske teologije, mr. sc. vlč. Ljubom Zadrićem.

U uobičajenoj rubrici U izlogu, priređeni su tekstovi o završenoj Biskuposkoj sinodi o Amazoniji, molitvenom danu za Domovinu i Hodočašću Oružanih snaga BiH na Bobovcu te zatvaranju Izvanrednog misijskog mjeseca listopada u Komušini.

Prigodom Svih Svetih i Dušnog dana, dr. Mario Bernadić pisao je o nekoliko crtica iz teologije smrti Karla Rahnera postavljajući pitanja što je to najsmrtonosnije u samoj smrti? Je li to onaj biološki kraj života, dijeljenje duše od tijela ili, prije svega, strah od smrti?

U rubrici Zov misija, Josipa Prskalo pisala je o misijskoj izložbi Srcem i djelima za misije koju je organizirala Misijska središnjica u Sarajevu.

Rubrika Ljudi, život, običaji, u novom broju Katoličkog tjednika donosi priču o projektu nekros.info koji za cilj ima stvaranje globalnog, učinkovitog, tehnološki osviještena trenda suočavanja sa smrću najmilijih, te informiranja javnosti.

Ovotjedna reportaža govori o župi Čuklić, jedinoj župi livanjskog kraja koja za nebeskog zaštitnika ima Sv. Antu Padovanskog.

Josip Vričko u Razmišljanju piše o kontroverzama koje je izazvao odabir Petera Handkea za dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. 

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

KT