Iz tiska izašao 46. ovogodišnji broj Katoličkog tjednika


Iz tiska je izašao 46. ovogodišnji broj Katoličkog tjednika s mnoštvom aktualnih tema i zanimljivih sadržaja.

Katolički tjednik br. 46

Katolički tjednik br. 46

Stari Latini su znali reći kako je ime znak. U tom smislu vjerojatno ne postoji veći simbol novije borbe za hrvatsku samostalnost od Vukovara i njegove tragedije s početka '90-ih. Prigodom 17. obljetnice od pada Grada Heroja, razgovarali smo s dr. Sandrom Cvikić, uposlenicom Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar,doktoranticom na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, na temu Vukovar u drugoj polovici 20. stoljeća: društveni uzroci nasilja...

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je 5. i 6. studenoga u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu svoje 74. redovito zasjedanje kojemu su nazočili svi članovi BK-a BiH.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak održalo je u zeničkom Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ 10. studenoga svoju 65. Glavnu skupštinu koja je bila izvještajnoga karaktera, a razmišljalo se na temu volonterizma.

Dok je u medijima trenutno aktualno oslobađanje Asije Bibi, događa se u Pakistanu drugi zločin. Yaqoob Bashir, 25-godišnji pakistanski kršćanin s duševnim smetnjama, osuđen je na zatvorsku kaznu zbog navodnog bogohuljenja protiv islama.

U rubrici Zov misija prenosimo nekoliko ohrabrujućih priča iz Afrike gdje misionari i misionarke s radošću pronose evanđelje i svjedoče Isusa Krista djelujući kroz razne projekte. Skrbe za mlade i stare osobito se posvećujući onima na periferijama duha i egzistencije.

U ovotjednoj reportaži donosimo priču iz župe Prenj. Župa Sv. Mihovila arkanđela u istočnoj Hercegovini, točnije na području općina Stolac i Čapljina, osnovana je davne 1704.

U 69. godini života i 42. godini svećeništva 12. studenoga preminuo je vlč. Filip Brajinović, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji započeo je 10. studenoga treći ciklus tečaja priprave za brak koji organiziraju Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije.

Polaganjem vijenaca i upaljenim svijećama 10. studenoga rodbina i prijatelji ubijenih prisjetili su se osam masakriranih civila koje je bivša JNA, sa svojim pomagačima, na okrutan način ubila 1991. u Kijevu u župi Ravno. Riječ je o civilima koji su redom bili stariji od 60 godina a ubijeni su 13. studenoga prije 17 godina.

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, uz koncelebraciju devetorice svećenika, predvodio je 8. studenoga u župnoj crkvi u Ravskoj, u prijedorskom kraju, misu prigodom godišnjice mučeničke smrti vlč. Ivana Grgića.

Čitajte i ostale zanimljive rubrike u Katoličkom tjedniku i pratite portal nedjelja.ba.

KT