Iz tiska izašao Katolički tjednik 22/2021.


Katolički tjednik je izdao još jedan broj u nizu u kojem čitateljima donosi zanimljive i aktualne sadržaje s posebnim naglaskom na euharistiju.

U uvodniku, urednik Josip Vajdner piše o služenju i vladanju u Katoličkoj Crkvi dotičući se aktualne situacije u Crkvi u Njemačkoj.

Dr. fra Luka Marković u rubrici Bogoslovlje u praksi piše o Isusovom putu do istine koji je često drugačiji od čovjekovog.

Jedna od četiriju zapovjednih svetkovina jest Tijelovo, u narodu znano još i kao Brešančevo, a punog naziva Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, koja se možda i najbolje zrcali u sakramentu euharistije. Na tu temu razgovarali smo s dr. vlč. Ivicom Ragužem, profesorom dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

U ustaljenoj rubrici U izlogu čitatelji mogu pročitati prilog o 50. Danu mladih Vrhbosanske nadbiskupije proslavljenom u Komušini.

Rubrika Odjek Riječi Božje ovog tjedna govori o Novom zavjetu koji obiluje citatima iz Starog zavjeta gdje novozavjetni pisci te citate, prije svega, gledaju u svjetlu Novoga zavjeta, tj. njihova ispunjenja. Ono što je Bog u Starom zavjetu najavljivao, svoje ispunjenje i „puni smisao“ nalazi u Novom zavjetu, u osobi Isusa Krista.

U suvremenoj zapadnjačkoj tradiciji „čudom“ je imenovan svaki događaj koji „razbija“ ili nadilazi zakone prirode. Biblija nam te pojave zove još znakom ili čudesnim događajem. Euharistijsko čudo uključuje, dakle, sve nadnaravne događaje prilikom pretvorbe na misi i upravo je to tema o kojoj se govori u rubrici Ljudi, život, običaji.

Reportaža 22. broja Katoličkog tjednika govori o župi banjolučke biskupije – Liskovici koja je kroz svoju povijest doživjela brojne teške trenutke, ali i danas, iako krhka, otima se i jača s crkvom koju grade ljubav, vjera i nada.

U rubrici Odjeci prošlosti mons. Ivo Tomašević između ostalog, piše i o tome kako je Caritas na banjolučkom prostoru često bio spas za običnog čovjeka.

Drugi intervju novog broja Katoličkog tjednika govori o malobrojnim kršćanima koji žive na prostoru gdje je rođen, razapet i uskrsnuo Isus Krist. Sugovornik u ovom razgovoru bio je Claude Grbeša, vitez Viteškoga reda Svetog groba jeruzalemskog.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

T.M.I., KT