Iz tiska izašao Katolički tjednik 36/2021.


Katolički tjednik je izdao još jedan broj u nizu u kojem čitateljima donosi zanimljive i aktualne sadržaje s posebnim osvrtom na Prvu sinodu Vrhbosanske nadbiskupije.

U uvodniku, urednik Josip Vajdner piše o Prvoj sinodi Vrhbosanske nadbiskupije koja je ušla u završni dio kada se prepoznaju dva pojma koja opisuju današnje i daju naznake za buduće: kontekstualizacija (kako nešto promatrati) i kreativnost (što učiniti).

Dr. fra Tomislav Pervan u rubrici Teološki pogled govori o tome kako Isus nije težio za iskustvom, nije tražio kako se izreći, nego je sam u osobi Riječ, ono što ima izreći – u posluhu svomu Ocu.

Nakon devetogodišnjeg pripremnog hoda Prvu sinodu Vrhbosanske nadbiskupije očekuje njezin svečarski dio u kome će članovi skupštine usvojiti završni dokument koji bi u bitnome trebao odrediti put ove mjesne Crkve. Stoga smo sugovornika pronašli u generalnom tajniku Sinode dr. sc. vlč. Mariju Bernadiću.

U ustaljenoj rubrici U izlogu čitatelji mogu pročitati prilog o obilježenom XXIII. Redovničkom danu u BiH kao i srž poruke vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića koju je uputio povodom početka nove školske godine.

Rubrika Faktografija koju piše Brane Vrbić čitateljima govori o BiH, državi utemeljenoj u Daytonu koja ni 26 godina poslije gotovo da nema nikakve unutarnje kohezivne poveznice izuzev međunarodne prisile koja ju drži na okupu i danas te postavlja pitanje do kada to može funkcionirati.

Poput veličanstvenih srednjovjekovnih gotskih katedrala čije kupole s križevima streme ka nebesima, tako se i jedna osoba izdiže u povijesti talijanskog naroda, ali i književnosti čitavoga svijeta. Njegovo ime je Dante Alighieri, tvorac bezvremenskog epa Božanstvena komedija. O njemu se u ovom broju govori u rubrici Ljudi, život, običaji.

Reportaža 36. broja Katoličkog tjednika govori o konceptu Sinode, njenim članovima te donosi njen organigram.  

U Razmišljanju Josip Vričko piše kako je nekadašnji reis Mustafa Cerić, kako bi disciplinirao talibane, nedavno poslao pismo njihovom vođi. U isto vrijeme, podsjeća na to kako je Cerić ratne 1993. prizivao talibanske predšasnike – mudžahedine u Bosnu.

U ratnom vihoru svjedočanstvo vjere davali su brojni katolici. Osim svećenika, na osobit način to su činile i časne sestre. Jedna takva hrabra redovnica, s. M. Sofija Šimunović, umalo svoj ostanak među napaćenim narodom nije glavom platila. O njoj u ovotjednom prilogu rubrike Odjeci prošlosti piše Ivo Tomašević.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

T.M.I., KT