Iz tiska izašao Katolički tjednik 40/2021.


Katolički tjednik je izdao još jedan broj u nizu u kojem čitateljima donosi zanimljive i aktualne sadržaje s posebnim osvrtom na brigu o mentalnom zdravlju.

U uvodniku, urednik Josip Vajdner podsjeća na događaj koji se u župi Vareš dogodio krajem rujna kada su nepoznati počinitelji srušili jarbol i ukrali hrvatsku zastavu i u nastavku teksta naglašava kako je važno uspostaviti jednaku paralelu i shvatiti da svatko ima pravo kazati koji su njegovi simboli.  

Dr. fra Tomislav Pervan u rubrici Teološki pogled govori o tome kako je biti gladan, ostati gladan, pored obilja hrane koju nudi Sveto pismo, paradoks kršćanstva. Piše kako kršćanstvo nije religija riječi kao židovstvo ili islam, ali su vjernici uglavnom pothranjeni jer ne čitaju Božje ljubavno štivo.

Upovodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, o važnosti mentalnoga zdravlja danas, različitim oboljenjima te mogućnostima rane detekcije psihičkih smetnji, sugovornika za intervju pronašli smo u psihologu Stanislavu Stijepiću.

U ustaljenoj rubrici U izlogu čitatelji mogu pročitati prilog o zatvaranju Godine Božje riječi u sarajevskoj katedrali; obilježavanju Dana sjećanja na ramske žrtve u Rami kao i prilog o proslavi jubilarne godine kod isusovaca u sarajevskoj župi Grbavica.

Rubrika Faktografija koju piše Brane Vrbić čitateljima govori o teškom vremenu za njemačku Crkvu i tome da dok je započinjalo Drugo plenarno zasjedanje njemačkog Sinodalnog vijeća u Frankfurtu, skupina njemačkih vjernika laika objavila je Proglas s reformama potrebnim Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj.

Učitelji djecu uvode u svijet odgovornosti i obveza, otvaraju im vidike i šire njihovo znanje na mnoštvo raznolikih grana. O glavnim motivima za bavljenje ovim zanimanjem, iskušenjima koja su vezana za isto, te radostima koje donosi u okviru rubrike Ljudi, život, običaji ispričala je učiteljica Anita Vrcić, djelatnica Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu.

Reportaža 40. broja Katoličkog tjednika govori o katoličkoj vjerničkoj zajednici u Zvorniku koja još uvijek čeka lokaciju za izgradnju crkve.

U Razmišljanju Josip Vričko piše o gradnji srpskog svetilišta na području Donje Gradine- projektu iza kojeg stoje promotori „srpskog sveta“, velikosrpski tandem Vučić&Dodik te i patrijarh Porfirije.

Nakon sukoba Muslimana i Hrvata u Varešu je ostalo oko 7,5% od ukupna broja Hrvata. Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma svi koji su se vraćali na svoju ruku u Vareš, policijski su protjerivani i o tome Ivo Tomašević piše u ovotjednom prilogu rubrike Odjeci prošlosti piše.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

T.M.I., KT