Iz tiska izašao Katolički tjednik 42/2020


Katolički tjednik je izdao još jedan broj u nizu u kojem čitateljima donosi zanimljive i aktualne sadržaje s posebnim naglaskom na misije.

Katolički tjednik 42-2020

Katolički tjednik 42-2020

U uvodniku, urednik Josip Vajdner piše o tome kako u današnjoj zapadnoj kulturi i civilizaciji dobiva svoju potvrdu smislenosti i razložnosti stav da za misije nije potrebno ići u Afriku ili Aziju, nego su misije i ovdje gdje živimo.

Dr. Oliver Jurišić u rubrici Kroz filozofsku prizmu govori o amnezijskom kršćanstvu koje je trauma vjere kojom kršćanin ili zajednica sebe želi zaštititi od Boga.

Tema ovotjednog intervjua je obilježavanje Svjetskog dana misija i tom prigodom sugovornik je bio mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH.

U ustaljenoj rubrici U izlogu čitatelji mogu pročitati priloge o proslavi jubileja Vinka kard. Puljića i predstavljanju Zbornika Vrhbosanska mjesna Crkva i njezin kardinal; proslavi četvrtine stoljeća tuzlanskog Katoličkog školskog centra kao i o hodočašću vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu.

Rubrika Zov misija u ovom broju prenosi Papinu poruku za Svjetski dan misija koja nosi naslov „Evo me, mene pošalji!“

Čitatelji u 42. broju Katoličkog tjednika mogu pročitati tekst Brane Vrbića koji u rubrici Faktografija piše o Sv. Ivanu Pavlu II. i o tome kako se može reći da sve u životu ovisi o obitelji, o školi, o roditeljima, braći i sestrama, o školskim kolegama, župnoj zajednici.

Novi broj nudi i kartu svijeta na kojoj su ucrtani i raspoređeni po mjestu djelovanja misionari Crkve u svijetu.

Vjernici Vrhbodanske i Banjolučke biskupije u listopadu tradicionalno hodočaste u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu i upravo je 15. po redu hodočašće bilo povodom za intervju s rektorom tog svetišta preč. Domagojem Matoševićem.

Ovog puta kroz reportažu donesena je priča o stolačkoj župi Sv. Ilije Proroka gdje je vjera jaka i nepokolebljiva kao kamen žestac.

U Razmišljanju Josip Vričko piše susretu državnog tajnika Michaela Richarda Pompea i Papinog državnog tajnika kard. Pietra Parolina.

U rubrici Odjeci prošlosti mons. Ivo Tomašević podsjeća, između ostalog, na održavanje Sabora Hrvata Bosne i Hercegovine koje je bilo realizirano 6. veljače 1994. u opkoljenom Sarajevu.

Kako je cijeli 42. broj Katoličkog tjednika obojen u misije, tako je prigodno predstavljena i knjiga „Bez njega ne možemo ništa“ koja je zapravo razgovor pape Franje s novinarom Giannijem Valenteom u prigodi završetka Izvanrednog misijskog mjeseca u listopadu 2019.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

T.M.I., KT