Iz tiska izašao Katolički tjednik 45/2020


Katolički tjednik je izdao još jedan broj u nizu u kojem čitateljima donosi zanimljive i aktualne sadržaje s posebnim naglaskom na terorističke napade u Europi te borbi za očuvanje planeta i brizi za okoliš...

U trima odvojenim napadima, od kojih je onaj u Nici započeo u crkvi, islamistički su teroristi 29. listopada ubili troje ljudi, a jednu osobu ranili. Papa Franjo uputio je svoju sućut obitelji žrtava. Više o napadima u našoj stalnoj rubrici Križnim putem kršćana danas.

Svoj novi uvodnik don Josip Vajdner naslovio je Ima veze s islamom.

Očuvanje planeta, briga za okoliš, ekologija… samo su neki od pojmova koji su sveprisutni u suvremenom društvu. Sve češće se uporabljuju i u samoj Crkvi, a u posljednje vrijeme i pojedini papinski dokumenti nadahnuti su upravo tim temama. O ovoj problematici razgovarali smo s profesorom na Teološkom fakultetu u Rimu dr. Premom Xalxom.

U srijedu, 28. listopada u sarajevskoj katedrali kard. Puljić za svećenika je zaredio đakona vlč. Josipa Dedića.

Kako je postalo tradicijom, euharistijsko slavlje na sarajevskom groblju Sv. Josip na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kard. Puljić.

Sport je odavno prestao biti samo sredstvom zabave i ispunjavanja slobodna vremena. Za mnoge je postao stil življenja bez kojega teško mogu zamisliti svoju svakodnevicu. Za baku Janju Delić iz Haljinića nedaleko od Kaknja je doslovce najvažnija sporedna stvar na svijetu. Više o tome u rubrici Ljudi život običaji.

U ovotjednoj reportaži zaputili smo se u Visoko gdje smo proveli jedan dan s franjevcima te prošetali gradom za koji se vežu uspješna trgovina, kožarske radnje, suho meso, ali i piramida koja privlači ljude iz cijeloga svijeta...

U novom broju možete pronaći standardnu rubriku Josipa Vrička Tjedni društveno-politički inventar.

Zanimljivost donosi priču o srednjovjekovnom samostanu koji je iskopan ispod garaže.

U Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu 26. listopada održana je redovita sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

U svetištu Gospe Olovske 26. listopada u prigodi obljetnice smrti visočkog profesora  i obnovitelja Gospina svetišta u ovom gradu fra Luje Zloušića, vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić predslavio je euharistiju.

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić predslavio je misu 24. listopada u Karmelu Sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj, tijekom koje je svečane redovničke zavjete položila s. Marija Margareta od Presvetog Srca Isusova (Dragana Boškić).

Papa Franjo je u četvrtak, 29. listopada poslao vrhbosanskom nadbiskupu metropolitu Vinku kard. Puljiću pismo u kojemu ga obavještava da ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa "dok se drukčije ne odluči".

Zbog pandemije koronavisursa svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji biskup mons. Petar Palić uputio je 31. listopada prigodnu okružnicu.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT