Iz tiska izašao Katolički tjednik 6/2021


Katolički tjednik je izdao još jedan broj u nizu u kojem čitateljima donosi zanimljive i aktualne sadržaje s posebnim naglaskom na Svjetski dan bolesnika.

U uvodniku, urednik Josip Vajdner piše o kršćanima na baterije povezujući to sa stavovima o zaštiti nerođenog života.

Dr. fra Luka Marković u rubrici Bogoslovlje u praksi piše tome kako onaj tko ne zna što je prava sloboda, ne može se ni ponašati kao slobodno stvorenje. Navodi kako se čovjek razlikuje od životinja po tome što je pozvan na odgovornu slobodu, a odgovorno ponašanje nikada ne smije biti upereno protiv dobra drugog.  

Svake godine na svjetskoj razini 11. veljače obilježava se Dan bolesnika. Tom prigodom razgovarali smo s dr. Anom Trogrlić koja obavlja specijalizantski staž na Klinici za radiologiju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U ustaljenoj rubrici U izlogu čitatelji mogu pročitati prilog o proslavi Dana posvećenog života i Svijećnice u sarajevskoj katedrali. Osim toga priređena je i poruka pape Franje za 29. svjetski dan bolesnika.

Brane Vrbić je ovog puta u Faktografiji pisao o tome kako jedino što komunisti nisu uspjeli slomiti bila je Crkva te da o tome svjedoče imena velikih i značajnih crkvenih velikosotojnika koji se nisu poklonili, niti dali slomiti pred zlom koje je carevalo od Sudeta i Julijskih Alpa sve do Aljaske.

Reportaža 6. broja Katoličkog tjednika govori o crkvenim institucijama u BiH koje vode brigu o starima, bolesnima i iznemoglima planini poviše Travnika za koju se nerijetko kaže kako ima dušu. Ta planina je Vlašić.

Rubrika Ljudi, život, običaji donosi priču o istraživanju Stanislava Vukorepa koje traje 35 godina, a tiče se identiteta.

Josip Vričko napisao je razmišljanje na tragu toga kako se čini da je danas osim u ratu i ljubavi – i u cijepljenju sve dopušteno.

U rubrici Odjeci prošlosti mons. Ivo Tomašević podsjeća, između ostalog, na obraćanje mons. Pere Sudara tijekom ratne 1994. u kojemu je govorio o društvenom ozračju tog vremena i tome što sve mržnja na različitim stranama može učiniti.

U novom broju Katoličkog tjednika prigodom Svjetskog dana bolesnika predstavljena je i knjiga Ljekaruša čiji je autor fra Jure Marčinković.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

T.M.I., KT