Sarajevo

Iz tiska izišao 21. broj Katoličkog tjednika


Središnja tema novog 21. broja Tjednika su mladi, a Vašoj pozornosti preporučamo i ostale zanimljive, nove i standardne rubrike u Katoličkom tjedniku

Krajem svibnja mladi Vrhbosanske nadbiskupije okupe se u Gospinu svetištu u Komušini-Kondžilu kako bi radosno proslavili svoj dan. Ususret toj proslavi razgovarali smo s Josipom Milanovićem, projekt koordinatorom i glasnogovornikom Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II.

Na jednom od zeničkih brda smjestilo se još jedno „uzvišenje“ – Uzvišenje Sv. Križa kao patron župe Klopče. Ondje župnikuje, fra Pero Jurič, jedan jedini bijeli fratar u BiH, kako kaže, „privremeno“ skoro tri desetljeća...O ovoj župi pročitajte reportažu u novom broju.

Pod sloganom Na krilima pjesme, 18. svibnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu održan je 5. festival duhovne glazbe Marijafest BiH koji već tradicionalno organizira NCM, u suradnji s Radijem Marija BiH. Peti festival duhovne glazbe Marijafest BiH, okupio je sedam glazbenih skupina iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Također, istovremeno je u katedrali po 17. put upriličen susret zborova Vrhbosanske nadbiskupije na kojemu je nazočilo 16 crkvenih zbornih sastava.

Šimićeva Opomena: "Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda", na osobit način odjekuje u biću mladoga čovjeka koji se trudi pronaći svoje mjesto u društvu. Današnje mu vrijeme donosi neke nove izazove. Svoje iskustvo na ovu temu s nama je podijelila Ivana Vidović, dugogodišnja animatorica instruktorica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

U novom broju pročitajte izvješće o komemoraciji, 18. svibnja, na Lojbaškom polju za hrvatske žrtve Bleiburga i Križnoga puta koju je predvodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže.

O spremnosti Bl. Alojzija Stepinca da raskrinka nacističke (i fašističke) zločine svjedoči i jedan nadbiskupov rimski susret s Ivanom Meštrovićem, o kojemu veliki kipar svjedoči u svojoj knjizi Uspomene na političke ljude i događaje. Svjedočenje je to o kojemu se, zapravo, malo zna. A izravno je povezano s – Vatikanom. U rubrici razmišljanje pročitajte više o tome iz pera Josipa Vrička.

Simpozij Trebinjsko-mrkanska biskupija za vrijeme posljednjeg biskupa ordinarija Nikole Ferića (1792. - 1819.) i nakon njega održan je 13. svibnja u pastoralnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije Sarsenterum u Stocu.

Za vrijeme mise u crkvi Sv. Majke Terezije u Vogošći pokraj Sarajeva 14. svibnja vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić primio je dvojicu bogoslova - Mislava Antona Botica (Split, Hrvatska) i Nilsona Gerardoa Andradea Ibarru (Garzon, Kolumbija) Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata.

Širite Katolički tjednik i čitajte portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

KT