Iz tiska izišao 23. broj Katoličkog tjednika


Središnja tema novoga broja je položaj sarajevskih Hrvata, ali vašoj pozornosti preporučamo i priloge iz rubrika Zov misija te analizu Ureda za brak i obitelj nakon održanih predbračnih tečajeva u 2019.

Nakon popisa pučanstva iz 2013. poznato je da u Sarajevu živi nešto više od 17 500 Hrvata. Sve je manje institucija i pojedinaca koji govore o njihovu položaju. Kako danas živi ova populacija, koji su njihovi problemi: politički, ekonomski, kulturni, socijalni…? pročitajte u analizi našeg povremenog suradnika dr. Hrvoja Šapine.

Kada hrvatski dužnosnici govore koliko je Hrvata u glavnome gradu, samo što ne uskliknu: Još malo pa nestalo! Pa da se, eto, i to breme skine s vrata. Jasno, deprimirajuće je to za Hrvate koji žive u sredinama s dominantnom većinom drugoga naroda. A Sarajevo je tu drastičan primjer. "Bio jednom jedan Latinluk...", naslov je novog priloga našeg novinara Josipa Vrička.

Nekoliko godina u Jajcu se kao problem nameće „slučaj“ crkve Sv. Marije, koji se onda odražava i na sve ostalo, međunacionalne, međuvjerske odnose Hrvata i Bošnjaka osobito. Hoće li ovi, dojam je, nepomirljivi stavovi od ovoga grada, u čiju su obranu svoj život ugradili brojni Hrvati, na kraju napraviti grad-slučaj, razgovaramo s predsjedateljem Općinskog vijeća Jajce Ivom Šimunovićem.

U posjet rodnoj grudi i njezinu susjedstvu stigla je s. Vedrana Ljubić, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi, rođena Uzdoljanka, koja gazi već 21. godinu u misijama u Ugandi. Na ovomu radnom odmoru odvojile su vrijeme i za nas te nam približile prilike u Ugandi i njihovo djelovanje. Više o tome u rubrici Zov misija.

U organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela BiH, 1. lipnja u Nadbiskupskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku upriličen je susret dječjih zborova – izbor misijske pjesme. Za susret se prijavilo 11 dječjih zborova iz 11 župa s više od 350 djece. Više o tome u rubrici Crkva u Hrvata.

Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije, u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za savjetovanje, i ove godine uspješno je priveo kraju proljetni ciklus predavanja kao primarne priprave za sklapanje sakramenta ženidbe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji tijekom 2019. U novom broju pročitajte analizu Ureda za brak i obitelj nakon održanih predbračnih tečajeva u 2019.

Od 31. svibnja do 2. lipnja Sveti Otac je na svojem 30. inozemnom putovanju boravio u Rumunjskoj te posjetio četiri grada i održao niz susreta i liturgijskih čina. U rubrici U izlogu pročitajte izvješće o ovome događaju.

U oratoriju Sv. Pavla na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 1. lipnja je upriličeno đakonsko ređenje za dvojicu kandidata Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene.

Pod svečanim euharistijskim slavljem pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren, OFM, podijelio je sveti red đakonata fra Vinćencu Kajtaziju i fra Nikoli Neimareviću.

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 30. svibnja pored crkve Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu položeni su vijenci za poginule i preminule vojnike HVO-a iz Sarajeva, tj. pripadnike brigade Kralj Tvrtko, te je potom u župi Uznesenja BDM-a na Stupu slavljena sv. misa.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba glasove nove evangelizacije.

KT