Sarajevo

Iz tiska izišao 35. broj Katoličkog tjednika


Ovotjedni broj za središnju temu ima odnos znanosti i vjere, ali uz to donosi i brojne druge zanimljive i aktualne sadržaje.

Ljudi svjedoče svakodnevnom napretku znanosti. Mnogi od njih misle da znanost niječe vjeru, a o tome kako je to pogrešno, za 35. broj Katoličkog tjednika razgovarali smo sa svjetski priznatim znanstvenikom, fizičarom i izumiteljem, praktičnim vjernikom dr. Davorom Pavunom.

U redovitoj rubrici U izlogu pisali smo o 50 godina misništva kotorskog biskupa mons. Ilije Janjića koji je zlatni jubilej proslavio 20. kolovoza u svojoj rodnoj župi  u Vidovicama kod Orašja.

Brane Vrbić u Faktografiji pisao je o pobjedniku, a u njegovoj priči pobjednik je Nicola Perin, mladić pun snage, elana i volje za životom koji je svoju bitku s leukemijom izgubio kada mu je bilo tek 17 godina. Uspoređujući ga s Chairom Luce Badano i Carlom Acutisom, dvoje mladih umrlih na glasu svetosti. Njegov život bio je predstavljen u uvodnom dijelu nedavno održane Sinode o mladima, na izložbi pod nazivom Sveci iz susjedstva.

Don Luka Pranjić sprema se za odlazak u misiju u Ekvador. On smatra kako biti misionar, u prvom redu znači biti poslan, a priču ovog svećenika iz Porečke i pulske biskupije bh. korijena možete pročitati u rubrici Zov misija.

Fra Velimir Blažević potpisuje razmišljanje o prijeporima oko crkve Sv. Marije i tornja Sv. Luke u Jajcu, slučaju koji je pobudio zanimanja javnosti.

Reportažni prikaz u ovom broju Katoličkog tjednika predstavio je Institut Ruđer Bošković, najveći istraživački institut iz područja znanosti i tehnologija na prostoru Republike Hrvatske koji je osnovan 1950.

U jeku predizbornih kampanja u Hrvatskoj, Josip Vričko napisao je razmišljanje o političarima i vjeri, posebno se osvrćući na vjersko opredjeljenje Miroslava Škore, Zorana Milanovića i sadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

U rubrici Ljudi, život, običaji, čitateljima je ponuđena priča o malom selu Smrčevice koje teritorijalno pripadaju župi Uzdol i Općini Gornji Vakuf – Uskoplje.

U rujnu 1993., nadbiskup Vinko Puljić govorio je na Bošnjačkom saboru gdje se promišljalo i o budućem uređenju BiH, istodobno, u sarajevskoj župi Novi Grad za redovnički put odlučila se jedna djevojka. O ovim događajima pisao je mons. Ivo Tomašević u rubrici Podlistak.

Vašoj pozornosti preporučamo i Tjedni društveno-politički inventar Josipa Vrička, kao i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba glasove nove evangelizacije!

KT