Iz tiska izišao dvobroj Katoličkog tjednika 13-14/2021.


Izišao je uskrsni dvobroj Tjednika na 64 stranice koji donosi pregršt novih priloga, vijesti i izvješća te standardnih rubrika...

"Vjera nam govori da je Isus došao otvoriti prozore i vrata vječnosti. Uskrs i Isusova proslava svjedoče o tome. On je silazni put s Neba na Zemlju, te uzlazni odavle u vječnost", piše na početku svoga priloga Imenom sam te zazvao - Ti si moj! u rubrici Teološki pogled dr. fra Tomislav Pervan

Uskrsnuće Gospodinovo temeljni je i središnji događaj kršćanske vjere. O ovome nadpovijesnom događaju sugovornika smo pronašli u predsjedniku Papinskog vijeća za kulturu, talijanskom kardinalu Gianfrancu Ravasiju.

Uskrsu, najvećoj kršćanskoj svetkovini, prethodi osobita priprava. Duhovna započinje Čistom srijedom i traje cijele korizme. Uz ovu pripravu ide i ona vanjska kao dio tradicije… A u njoj i šaranje jaja. Više o tome iz pera Zorana Stojanovića u rubrici Ljudi, život, običaji.

Prema ustaljenoj praksi, u uskrsnom dvobroju donosimo poslanice biskupa članova Biskupske konferencije BiH...

U rubrici Razmišljanje zapitali smo se Tko to čuva Kristov grob? te pisali o današnjem njegovanju te tradicije kako u svijetu tako i u pučkoj baštini Crkve u Hrvata.

Dr. vlč. Dubravko Turalija donosi tekst Isusovi procesi i suđenja u rubrici Tragom biblijskih tekstova.

Mnoge župe na svojem teritoriju osim crkve imaju i filijale, i to nije ništa neobično. No, postoji jedno mjesto smješteno tri i pol kilometra od središta Mostara, gdje su se pod istim crkvenim krovom „zatekle“ dvije župe, i one sa svojim vjernicima čine jednu pobožnu, vrijednu i aktivnu zajednicu. Riječ je o Cimu i Ilićima.

Najsvetiji dio u liturgijskoj godini započeo je Nedjeljom muke Gospodnje - Cvjetnicom, 28. ožujka. Euharistiju u katedrali Srca Isusova predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem.

Rubrika Križnim putem kršćana danas postoji u Katoličkom tjedniku više od pet godina. Budući da je jedno od središnjih mjesta za pronalaženje informacija o progonu kršćana u svijetu ICC-jev portal persecution.org, odlučili smo se za razgovor s predsjednikom ove međunarodne organizacije Jeffom Kingom...

"Promovirajući prije šest godina nakanu da svi kršćani Uskrs slave istoga dana, Sveti Otac se (malo) i našalio kazavši da kada se susretnu katolik i pravoslavac, govore da je jednome Isus uskrsnuo jedne nedjelje, a kako će drugome uskrsnuti za tjedan", piše na početku razmišljanja pod naslovom Krist je (svima) uskrsnuo u istu nedjelju.

U križu se krije dvostruka simbolika: odnos čovjeka prema Bogu i odnos čovjeka prema drugom ljudskom stvorenju. Križ s kršćanskoga gledišta poručuje da uvijek kad smo spremni prihvatiti teret na leđa kako bismo olakšali život drugome, donosimo spas i rasterećenje, te na taj način postajemo jedno s Raspetim na križu, piše fra Luka Marković u svojoj rubrici Bogoslovlje u praksi.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale priloge u dvobroju Katoličkog tjednika

Čitajte Tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije