Iz tiska izišao Katolički tjednik 23/2021.


U novom 23. broju Katoličkog tjednika posebnu pozornost posvetili smo Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Osim toga donosimo standardni Teološki pogled, Zov misija, Faktografiju te Tjedni društveno-politički inventar...

Vrhbosanska ili Sarajevska nadbiskupija teritorijalno je najveća upravna jedinica Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini. Iako ima dugu i bogatu povijest, njezina struktura kakvu danas poznajemo manje-više formirana je uspostavom redovite crkvene hijerarhije u BiH 1881. Više o Vrhbosanskoj nadbiskupiji možete saznati na stranicama rezerviranim za reportažu.

Povodom svetkovine Srca Isusova, koji je naslovnik i zaštitnik Vrhbosanske nadbiskupije, sugovornika za intervju smo pronašli u njezinu generalnom vikaru mons. Slađanu Ćosiću.

Vrhbosanska prvostolnicaod 14. rujna 1889. nalazi se na Crkvenom – sada Trgu fra Grge Martića br. 2. Ako vas zanima koje su njezine arhitektonske značajke te kakva joj je imovinsko-pravna situacija danas pročitajte u rubrici Ljudi, život, običaji tekst pod naslovom Katedrala kojoj je pripada ni njezino stepenište...

U razmišljanju o dolasku novog visokog predstavnika u BiH naš kolumnista Josip Vričko napisao je tekst Može li nas Nijemac konačno osloboditi?

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove i ove je godine dostojanstveno s procesijom proslavljena u župi Sv. Ilije u Stocu u Hercegovini. Pročitajte i vijest s proslave u katedrali.

Pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića, predsjednika BK-a BiH, 1. lipnja u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu održana je sjednica Organizacijskog odbora za proslavu IV. obiteljskog dana u BiH koji će biti upriličen u nedjelju, 25. srpnja u crkvi Svete Obitelji na Kupresu.

Iz rubrike vijesti izdvajamo da je misu na proslavi patrona Pohoda BDM-a u Banjoj Luci 31. svibnja predslavio presnački župnik i ekonom Banjolučke biskupije mr. mons. Ivica Božinović.

Skupina mladih okupljenih u Udruzi katoličkih studenata Emaus 5. i 6. lipnja sudjelovala je u studijskom putovanju, u okviru projekta Cooltura koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. Obišli su sakralne i kulturne cjeline na Rami-Šćitu, Livnu te Širokom Brijegu.

Svečanije nego inače bilo je u nedjelju, 6. lipnja u zeničkoj župi Sv. Josipa gdje je pod pučkom sv. misom s. Ana Filipović proslavila tri jubileja: 75 godina života, 50 redovništva i 25 djelovanja u toj vjerničkoj zajednici. Više o tome na posljednjoj stranici.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale tekstove te priloge.

Ž.I., KT