Sarajevo

Iz tiska izišao Katolički tjednik 23/ 2022


Svjetlo dana ugledao je 23. broj Katoličkog tjednika koji donosi pregršt novih, aktualnih i zanimljivih sadržaja, kao i standardnih rubrika...

Prigodom svetkovine Presvetoga Trojstva – nedokučive tajne kršćanske vjere, razgovarali smo s doc. dr. sc. Ivom Mršić Felbar, profesoricom dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Prije više od pola tisućljeća, 5. lipnja 1463., u Ključu je pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Upravo je taj događaj bio povod da porazmislimo što su rimski biskupi i europski vladari toga doba radili na sprječavanju pada Bosne pod Osmanlije...Više o tome u rubrici Lekcije iz prošlosti.

U Zovu misija donosimo priču o Sv. Karlu Lwangi i njegovim drugovima mučenicima koje razmatramo u kontekstu šireg narativa o ranim evangelizacijskim naporima u današnjoj zemlji Ugandi.

Niz Miljacku, koja ocrtava mapu glavnoga grada BiH,zapadno od Marijin Dvora pa sve do Čengić Vile, već 120 godina rasprostire se župa Presvetog Trojstva. Riječ je o vjerničkoj zajednici koju njezini članovi uistinu čine živom dajući se i pružajući joj ono najbolje što umiju. Reportažu o ovoj sarajevskoj župi iz pera Josipe Prskalo možete čitati u novom broju...

Svoj novi prilog u rubrici Tjedni društveno-politički inventar Josip Vričko je naslovio Bošnjaci i Srbima traže Komšića. U rubrici Razmišljanje također piše o izgradnji spomenika bojovnicima HVO-a u Sarajevu pod naslovom Kamenovanje sarajevske ratne prošlosti.

U srijedu, 1. lipnja u franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla u Livnu upriličen je Peti susret svećenika koji je okupio skoro 200 prezbitera s cijelog prostora BiH, ali i one koji su podrijetlom iz BiH. Statistike o broju svećenika u BiH pogledajte na stranicama Tjednika.

Iz rubrike vijesti izdvajamo: Na Radimlji kod Stoca 29. svibnja slavljena je euharistija te upriličena molitva i komemoracija za sve ubijene na ovoj lokaciji u Drugom svjetskom ratu i poraću; povodom 100. obljetnice osnutka Marijine legije i mogućnosti dobivanja potpuna oprosta, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić predslavio je 31. svibnja svetu misu u crkvi Kraljice svete krunice na Banjskom Brijegu u Sarajevu;  Mons.Vukšić podijelio je 31. svibnja  u crkvi Sv. Josipa Radnika na Palama 15-orici đakona diplome o uspješno završenoj Pastoralnoj godini.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike i zanimljivosti. Čitajte Tjednik i portal nedjelja.ba glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT