Sarajevo

Iz tiska izišao Katolički tjednik 30/2021.


Središnja tema novoga broja Tjednika je trgovina ljudima što je otvorena rana na tijelu suvremenoga društva.

Katolički tjednik 30-2021

Katolički tjednik 30-2021

Svake godine, 30. srpnja obilježava se Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Na tu smo temu sugovornika pronašli u ravnatelju Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) u jugoistočnoj Europi p. Stanku Perici.

Uz Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima donosimo prilog djelatnice Caritasa BiH  Sanje Horvat iz čijeg teksta pod naslovom Fenomen trgovine ljudima se može iščitati kako na cijelome svijetu ima 40 milijuna žrtava trgovine ljudima, svaka treća žrtva je dijete dok 150 milijardi dolara godišnje je dobit za trgovce ljudima.

U ovotjednoj reportaži zaputili smo se u srce Bosne i Hercegovine, na 15 km sjeverozapadno od Travnika, gdje se smjestila jedna župa, nekada planinska i okovana snjegovima, a danas zajednica jake vjere koja svoje najradosnije dane živi ljeti kada slavi svoju nebesku zaštitnicu – Sv. Anu. Riječ je o Podkraju.

U nedjelju, 25. srpnja  u  prepunoj župnoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu svečano je proslavljen 4. obiteljski dan u BiH. Euharistiju je predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić koji je za vrijeme mise podijelio apostolski blagoslov za 35 parova koji su proslavili srebrni i zlatni pir bračnog zajedništva.

U subotu, 17. srpnja župa Sv. Filipa i Jakova u Mrkonjić Gradu proslavila je 200. godišnjicu postojanja te je tom prigodom posvećena župna crkva. Svečanu euharistiju predslavio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

Sv. misom u nedjelju, 25. srpnja u selu Briševo, filijala župe Stara Rijeka u prijedorskom kraju, obilježena je 29. obljetnica masakra nad 67 Hrvata-katolika toga mjesta. Euharistiju je predslavio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u koncelebraciji sa župnikom iz Stare Rijeke vlč. Borisom Ljevakom.

Nakon što je papa Franjo 16. srpnja objelodanio apostolsko pismo u obliku motuproprija o uporabi rimske liturgije, naslovljeno Traditionis Custodes,otvorila su se ponovno neka pitanja iz 2007. Više o tome možete pročitati u rubrici Osvrt dr. Ivana Rake naslovljen Papa Franjo opozvao odluku pape Benedikta XVI.?

U razdoblju od 18. do 24. srpnja održan je 14. ljetni ekumenski kamp mira Friedensgrund BiH u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Vašoj pozornosti preporučamo ostale standardne rubrike i priloge.

Čitajte Katolički tjednik i poratal nedjelja.ba glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT