Iz tiska izišao Katolički tjednik 41/2020


Iz tiska je izišao novi broj Katoličkog tjednika čija je središnja tema pitanje hrvatskog jedinstva.

Na tragu središnje teme reportažu pod naslovom Duša i srce su uvijek tamo gdje smo odrasli napisao je Zoran Stojanović.

Ako itko nešto o vjerničkoj i nacionalnoj povezanosti Hrvata te aktualnim izazovima s kojima se susreću može kazati, onda je to čovjek koji je u svom životnom hodu već do sada prošao mnoge državne granice kako bi služio tome narodu. Riječ je o biskupu Petru Paliću s kojim smo napravili intervju.

Svečanim euharistijskim slavljem na spomendan Sv. Jeronima, 30. rujna u Bosanskom Grahovu, u naselju Obljaj, obilježeno je 1 600 godina od smrti ovog crkvenog naučitelja te je započela Godina Božje riječi u BiH. Svetu misu ispred župne crkve Sv. Ilije Proroka predslavio je predsjednik BK-a BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom.

Sveti Otac je 30. runja objavio Apostolsko pismo pod naslovom Scripturae Sacrae affectus – Žar prema Svetom pismu, prigodom 1600. godišnjice smrti Sv. Jeronima, velikog crkvenog naučitelja, koji je u središte svog života stavio Bibliju. U Tjedniku donosimo njegov sažetak.

Dugogodišnji misionar u Africi, isusovac p. Luka Lučić preminuo je 26. rujna u bolnici Rebro u Zagrebu, u 82. godini života, 65. redovništva i 53. svećeništva. Služba ga je vodila po raznim državama, ali i na različite kontinente, no gdje god da se našao, uvijek je bio blizu mladima. Više o njemu u rubrici Zov misija

Na blagdan Sv. Franje Asiškog, 4. listopada u Vatikanu je predstavljena nova enciklika pape Franje Fratelli tutti (Svi smo braća), koju je večer ranije potpisao u Asizu. U Dubrovniku ju je istoga dana online putem predstavio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić čija promišljanja s naglascima enciklike donosimo u novom broju Katoličkog tjednika.

Na blagdan Sv. Franje Asiškog, 4. listopada u svojoj rodnoj župi u Žeravcu, u Bos. Posavini posvećenoj osnivaču Franjevačkog reda, dijamantni jubilej - 60 godina svećeništva proslavio je fra Velimir Zirdum, član Bosne Srebrene.

Odgojitelji u bogoslovnim i malim sjemeništima iz BiH, zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom kard. Puljićem sudjelovali su 2. listopada u prostorijama NCM-a Ivan Pavao II. u Sarajevu na Studijskom danu koji je upriličen u okviru permanentne formacije.

Papinski hrvatski zavod u Rimu proslavio je 30. rujna blagdan Sv. Jeronima, svog nebeskog zaštitnika. Euharistiju je tom prigodom predvodio državni tajnik Svete Stolice kard. Pietro Parolin.

Banjolučko biskupijsko svetište Sv. Male Terezije u Presnačama proslavilo je 3. listopada blagdan ove svetice. Potom je otkriveno i blagoslovljeno spomen-obilježje na mučeničku smrt župnika vlč. Filipa Lukende i s. Cecilije Grgić postavljeno u dvorištu crkve u povodu 25. obljetnice njihova ubojstva.

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu od 2. do 4. listopada održani su duhovna obnova i stručno usavršavanje vjeroučitelja Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije.

U župnoj crkvi župe Marija Zvijezda u banjolučkom predgrađu Trapisti u nedjelju, 4. listopada biskup banjolučki Franjo Komarica zaredio je za trajnog đakona ove biskupije Marijana Krajinovića, mag. ing. strojarstva i oca troje djece.

Osim standardnih Vašoj pozornosti preporučamo i novu rubriku Odjek Riječi Božje s tekstom Zašto Crkva u kanon prihvaća 46 knjiga Staroga i 27 Novoga zavjeta?

Čitajte i širite Katolički tjednik, glas nove evangelizacije!

Ž.I., KT