Iz tiska izišao Katolički tjednik 43/ 2021.


Novi broj Katoličkog tjednika posvećen je svetkovini Svih svetih, jednoj od pet zapovjednih u kalendaru Katoličke Crkve.

Povodom ovog blagdana sugovornika smo pronašli u vlč. Laurentu Kružiću. Vlč. Kružić rodom je iz Opatije i svećenik je Riječke nadbiskupije. Trenutno je na studiju u Rimu te smo s njim razgovarali na temu važnosti ove svetkovine te ostalim pratećim pitanjima.

U blizini popularnog sarajevskog naselja Ciglane i stadiona Koševo, koji se nalaze tik na ulazu u glavni grad ako dolazite iz pravca Vogošće, smjestilo se katoličko groblje Sv. Mihovila. Ovo pomalo skrajnuto posljednje počivalište brojnih nekoć poznatih žitelja Grada na Miljacki posjetili smo povodom svetkovine Svih svetih i napisali reportažu...

U tekstu Kužni grobovi na području župe Banbrdo naša novinarka Nela Žuljević istražuje kužne grobove lepeničkog kraja koji su stari nekoliko stoljeća.

Svoj novi uvodnik don Josip Vajdner je naslovio: Smije li čovjek željeti umrijeti?

U prilogu za rubriku Vjerovati i živjeti dr. Mario Bernadić se pita što je to zapravo svetost te napominje kako su svetci iznimno rijetki. Do sada je, kažu, na svijetu živjelo više od 80 milijardi ljudi i svega desetak tisuća svetaca i blaženika. Na kraju dobijemo tek jednog svetca ili blaženika na približno 800 000 ljudi.

Na Svjetski misijski dan, 24. listopada, za vrijeme euharistije u katedrali Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić za đakone je zaredio dvojicu kandidata Vrhbosanske nadbiskupije i trojicu Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Dvadeseti molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i XVIII. hodočašće na Bobovac katolika-pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga upriličeni su u subotu, 23. listopada. Više o tome U izlogu.

Na spomendan Sv. Ivana Pavla II., 22. listopada, u sarajevskom naselju Otoka sv. misom i prigodnim programom svečano je proslavljen XIV. dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II.

Tijekom misijskog mjeseca listopada Papinska misijska unija i Papinska misijska djela odlučili su objaviti niz razmišljanja o Pauline Jaricot, utemeljiteljici Papinskog misijskog djela za širenje vjere.

U svom novom razmišljanju Josip Vričko se pita komu je još do građanske BiH.

Molitvena zajednica Nanovo rođeni iz zagrebačkog Botinca, u suradnji s Katoličkom karizmatskom obnovom u Duhu Svetom, održala je duhovnu obnovu od 14. do 17. listopada u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku, te započela misiju Mladi za mir.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT