Iz tiska izišao Katolički tjednik 44/2021.


Središnja tema novoga 44. broja Katoličkog tjednika je zahvalnost. Također, donosimo prilog o Međunarodnom danu borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima te reportažu iz kraljevskog grada Jajca.

Na temu zahvalnosti sugovornika smo pronašli u dr. vlč. Micheleu Capassou, Talijanu iz Napulja, koji je od 2011. ravnatelj Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Vogošći kod Sarajeva.

"Može li čovjek biti radostan u ozračju napetosti i biti spokojan u situaciji nemira? Može li pronaći nadu u životnome moru očaja i društvenome stanju beznađa", pita se na početku svog uvodnika don Josip Vajdner.

U listopadu u BiH se na poseban način prisjećamo bosanske kraljice Katarine. Tim povodom naš suradnik Zoran Stojanović zaputio se u grad Jajce i napisao reportažu o ovom kraljevskom gradu.

U prigodi 95. svjetskog misijskog dana koji je obilježen u nedjelju, 24. listopada, Agencija Fides, kao i prijašnjih godina, prikazala je stanje Katoličke Crkve u brojkama. Više o tome u rubrici Zov misija.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, koji se obilježava 2. studenoga, u tekstu pod naslovom Svaka četiri i pol dana ubijen jedan novinar podsjećamo kako su zločini nad novinarima vrlo često nesankcionirani. Počinitelji, a osobito nalogodavci rijetko kad su pronađeni što nadalje generira nove napade i rezultira cenzurom medija, ali, što je još gore, i autocenzurom.

U dvorani Svećeničkog doma u Sarajevu 30. listopada članovi Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije održali su svoje peto, ujedno i posljednje, zasjedanje na kome su raspravljali o dijelu Radnog dokumenta koga je pripremila medijska stručna skupina. Bila je to ujedno i posljednja sjednica te će svaka od pet stručnih skupina zajednički izraditi dokument o kome će se članovi očitovati u subotu, 20. studenoga.

Tijekom svečane euharistije u mostarskoj stolnici 30. listopada biskup mostarsko-duvanjski i ap. upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić podijelio je sveti red đakonata petorici kandidata te otvorio sinodalni proces u okviru Sinode biskupa o sinodalnoj Crkvi.

U četvrtak, 28. listopada u sarajevskoj katedrali Srca Isusova upriličeno je đakonsko ređenje Paula H. dos Santosa Coelha i Dine Mustafija, vrhbosanskih bogoslova Nadbiskupskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater. U nedjelju, 31. listopada u župi i Gospinu svetištu u Komušini tradicionalno je svečanom svetom misom na brdu Kondžilu zaključena listopadska pobožnost. Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Vjernička zajednica u župi Gornja Močila – Sijekovac, u blizini Bosanskog Broda, 30. listopada misom koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić proslavila je 40. godišnjicu postojanja.

Čitajte i druge standardne rubrike Katoličkog tjednika i portala nedjelja.ba, glasova nove evangelizacije.

Ž.I., KT