Iz tiska izišao Katolički tjednik 47/ 2021.


Središnja tema novoga broja Katoličkog tjednika je advent, vrijeme iščekivanja Božića koje uključuje, ne samo izvanjsko blještavilo, nego i duhovnu aktivnost.

Katolički tjednik 47-2021

Katolički tjednik 47-2021

Došašće je i vrijeme kojim započinje nova liturgijska godina. Tom prigodom sugovornika smo pronašli u vlč. Jakovu Rađi, svećeniku Zagrebačke nadbiskupije.

Povodom nadolazećeg vremena došašća i početka nove liturgijske godine, vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić poslali su svoju poruku koju donosimo u cijelosti.

Na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenoga u katedrali Srca Isusova u Sarajevu proslavljena je 90. obljetnica utemeljenja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Kardinal Puljić je potom pohodio prostorije Caritasa na Stupu pored Gospina svetišta.

U Vukovaru je 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, cjelodnevnim programom obilježeno 30 godina od pada Grada Heroja. Središnji događaj bila je misa zadušnica na Memorijalnom groblju, koju je predslavio pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.

Članovi Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, 20. studenoga, u dvorani Svećeničkog doma u Sarajevu usvojili su Završni dokument Sinode. Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije svečano će biti zaključena euharistijskim slavljem u sarajevskoj katedrali na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021., u 10:30 h.

Povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se od 1989. diljem svijeta obilježava 20. studenoga, sugovornicu smo pronašli u pedagoginji Emanueli Buzuk koja više od deset godina radi s djecom različita uzrasta u Sustavu katoličkih škola za Europu...

U ovotjednoj reportaži zaputili smo se u drevni Ključ, grad u Bosanskoj krajini. Tekst pod naslovom Tko će otključati budućnost Ključa? napisao je urednik don Josip Vajdner.

U redovitom prilogu Tjednog društveno-političkog inventara Josip Vričko piše o Daytonskom nesporazumu. U rubrici razmišljanje kolumnista Vričko piše o Crkvi i antivakserskom sindromu.

U rubrici Crkva u Hrvata popratili smo proslavu naslovnika Školskih sestara franjevki u Sarajevu, patron župe na Ceru u Bosanskoj Posavini, Dan Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, biskupsko ređenje mons. Fabijana Svaline u Srijemskoj Mitrovici te franjevačke pučke misije u Tramošnici.

Na kraju dodajmo kako je na 153. rođendan Družbe Kćeri Božje ljubavi, na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenoga liturgijskim je slavljem u Beču obilježen završetak biskupijskog procesa beatifikacije službenice Božje Franziske Lechner. Podsjetimo, ovome redu pripadaju i Bl. Drinske mučenice.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT