Sarajevo

Iz tiska izišao Katolički tjednik 48/ 2021.


Iz tiska je izišao 48. broj Katoličkog tjednika koji za središnju temu ima rudare i njihovu trenutnu situaciju u BiH, ali uz to donosi i druge zanimljive i aktualne sadržaje.

Svoj Uvodnik glavni urednik Josip Vajdner naslovio je, Prijepori o nacionalnom, tematizirajući aktualnu političku situaciju u državi, naglašavajući kako „nacije nisu 'pale s neba', nego su proizvod povijesnih i društvenih procesa“, te kako bi to „barem Bošnjaci trebali pojmiti jer se u suvremenom kontekstu s tim imenom pojavljuju tek od 27. rujna 1993.“.

Nekoć je sinonim za težak, ali častan posao bila imenica „rudar“. Danas u zemlji kakva je Bosna i Hercegovina čini se da društvo prvu odrednicu ne prepoznaje, a drugu ne uvažava. Kakav je rudarski posao i život danas, pitali smo Damira Pandžu, aktivna rudara u Rudniku Breza, u ovotjednom Intervjuu.

U izlogu donosimo izvješće Katedrala u crvenom iz solidarnosti prema progonjenim kršćanima, jer se Vrhbosanska nadbiskupija 24. studenoga priključila inicijativi Papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji (Kirche in Not) te je osvjetljavanjem katedrale u crveno izražena solidarnost s progonjenim kršćanima diljem svijeta. Uz to, tu je i vijest o Novom apostolskom vizitatoru s posebnom ulogom za župu Međugorje.

U Reportaži smo predstavili zeničku župu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Crkvica naslovivši je Mala (C)crkvica i velika radost.

Rubrika Ljudi, život, običaji u prigodi Svjetskog dana osoba s invaliditetom donosi tekst Ako sami sebe sažalijevamo, nećemo nikamo doći.

U Zovu misija donosimo priču: Od dječaka kraj oltara do Don Boscova misionara.

Ovotjedno Razmišljanje naslovljeno je: Istina – korona nas je podijelila! – Antivakseri – tko su oni?!

Crkva u Hrvata, između ostalog, donosi vijesti: Gromiljak – Humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu Stadlerova dječjeg Egipta; Banja Luka – 40. redoviti susret vojnih kapelana; Sarajevo – Paljenjem prve svijeće započeo Advent na Stupu; Rim – Adventska duhovna obnova Zavoda Sv. Jeronima.

Također, u prigodi Svjetskog dana volontera, u rubrici Glas mladih, donosimo intervju s dvoje volontera Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Matejem Dužnovićem i Ivom Petrušić.

Vašoj pozornosti preporučamo i naše standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na našem portalu Nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu i Instagram profilu.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal Nedjelja.ba – glasove nove evangelizacije!

J.P., KT