Iz tiska izišao Katolički tjednik 50/2021.


Središnja tema novoga broja je Svjetski dan migracija koji se obilježava 18. prosinca.

Tim povodom sugovornicu smo pronašli u diplomiranoj pravnici i članici sestara Službenica Milosrđa (Ančele) s. Meri Muše koja je, između ostaloga, angažirana u Isusovačkoj službi za izbjeglice (JRS) na pravnim poslovima...Balkanska ruta kroz Bosnu i Hercegovinu osoba u pokretu formirana je krajem 2017. Od tada do danas u ovu je zemlju pristiglo više od 82 000 migranata, izbjeglica i tražitelja azila. U svom prilogu djelatnica Caritasa BIH Dijana Muzička osvrće se na na ovaj fenomen...

U proteklim desetljećima put migranata iz Afrike i Azije ka zapadu Europe konstantno se mijenjao. Međutim, taj međunarodni fenomen pogodio je BiH tek 2018. U reportažnom prikazu smo se usredotočili na to u kojim su se kampovima u BiH ti ljudi privremeno smještali...

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM-a, 8. prosinca, članovi Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije u Svećeničkom domu u Sarajevu predali su Završni dokument nadbiskupu Vinku kard. Puljiću. Potom je svečanom misom u katedrali zaključena Prva sinoda VN-a.

U svom novom prilogu za rubriku Faktografija Brane Vrbić je poslao tekst pod naslovom Rubikon je prijeđen? u kojem piše o najvećoj krizi  u BiH poslije Daytonskog sporazuma iz 1995.

Isusovačka udruga Centar za duhovnost i kulturu Ignacije predstavila je 6. prosinca u Zagrebu Volontersku mrežu Ante Gabrić, program edukacije i slanja volontera na višemjesečno volontersko iskustvo izvan Europe. Više o tome na stranicama Zova misija.

U svom ovotjednom Razmišljanju Josip Vričko se pita Kako je Europska komisija umalo ukrala Božić?

Na stranicama rezerviranim za Glas mladih pročitajte kako su 6. prosinca djelatnici i volonteri Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., u prostorijama Socijalnog kutka u migrantskom kampu Ušivak, obilježili su Međunarodni dan volontera koji inače pada 5. prosinca.

Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, Komisija Justitia et pax Biskupske konferencije BiH uputila je svoj apel u kome se ukazuje na pogubnost kulture sebičnosti, ali i na konkretne izazove s kojima se susreće ovdašnje društvo.

Druga godišnjica Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije obilježena je u Vukovaru 9. prosinca.  Svečanost je započela misom u crkvi BDM Kraljice mučenika, koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. Euharistiju povodom 500. obljetnice rođenja pape Siksta V., u Hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu predslavio je 12. prosinca splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT