Iz tiska izišao Katolički tjednik 51/2020


Iz tiska je izišao 51. broj Katoličkog tjednika čija jesredišnja tema migracije. Osim toga u njemu možete naći niz zanimljivih i aktualnih sadržaja te stav Crkve o korištenju fetalnih staničnih linija u izradi virusnih cjepiva.

U povodu Svjetskog dana migranata, koji se svake godine obilježava 18. prosinca, odlučili smo razgovarati na tu temu koja sve više zaokuplja građane BiH. Sugovornika smo našli u dugogodišnjoj djelatnici Caritasa BiH - Dijani Muzičkoj čiji se angažman u ovoj crkvenoj instituciji već godinama odnosi na humanitarni aspekt ovog gorućeg problema...

Komisija Justitia et Pax (Pravda i mir) Biskupske konferencije BiH održala je 10. prosinca u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava online okrugli stol nakon kojeg je uputila izjavu za javnost. Središnja tema okruglog stola bila je: Migranti – izbjeglice i prognanici – u kontekstu 25. obljetnice Daytonskog mirovnog sporazuma i aktualne krize s migrantima iz azijskih i afričkih zemalja u BiH.

O Svjetskom danu migranata u razmišljanju pod naslovom Mogu li se i kako zaustaviti predrasude pisao je i Josip Vričko.

Između ostaloga o tome da je svijet u pokretu piše i don Josip Vajdner u svom novom uvodniku pod naslovom Blago u civilizacijskim škrinjama.

Iako su zalaganja i inzistiranja na moralno i etički neokaljanim cjepivima protiv COVID-a-19 jasna, nedvojbena i prilično snažna, treba promotriti daju li konkretan odgovor što bi vjernici trebali uraditi ukoliko cjepivo protiv COVID-a-19 bude izrađeno na bazi fetalne stanične linije? Tekst o tome u rubrici Iz moralne teologije napisala je profesorica na KBF-u u Sarajevu dr. Zorica Maros.

Novu reportažu iz pera Zorana Stojanovića donosimo iz Ustirame, mjestu u općini Prozor-Rama.

Sv. misom i molitvom, te zbog koronavirusa skromnije nego inače, u Goraždu je 13. prosinca obilježena godišnjica stradanja časnih sestara Bl. Drinskih mučenica koje su 15. prosinca 1941. spašavajući čast od četnika, skočile u smrt s prozora današnje škole Husein ef. Đozo.

Iz vijesti izdvajamo da su vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić u poslijepodnevnim satima, 12. prosinca napustili Opću bolnicu u Sarajevu gdje su bili hospitalizirani zbog koronavirusa. Biskup Petar Palić na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca slavio je misu u crkvi Sv. Jakova u Međugorju. Inače, bio je to prvi pohod mons. Palića ovoj  župi otkako je 14. rujna preuzeo biskupsku službu.

Župa Crkvica, jedna od pet zeničkih, svečano je 8. prosinca proslavila svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, naslovnicu ove vjerničke zajednice. Misu je predslavio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

 

Preporučamo vam i ostale tekstove iz Katoličkog tjednika s portala nedjelja.ba, Glasova nove evangelizacije.

Ž.I., KT