Sarajevo

Iz tiska izišao novi broj Katoličkog tjednika 35/2021.


Središnja tema novoga 35. broja Katoličkog tjednika je početak nove školske i vjeronaučne godine.

Početak školske godine uvijek nosi i nove izazove, a u sadašnjici pandemije oni su i složeniji. Kako se s njima nose Katolički školski centri (KŠC) pri Sustavu katoličkih škola za Europu u Bosni i Hercegovini zapitala se naša novinarka Josipa Prskalo u rubrici reportaža.

S početkom rujna na vrata mnogih domova pokuca i nova školska godina. Taj novi početak nosi sa sobom različite izazove, događaje i emocije. Kako to sve izgleda gledajući očima jednog prosvjetnog radnika, saznali smo u razgovoru s nastavnicom matematike i fizike iz Osnovne škole Vareš - Dijanom Pejčinović.

U organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, 25. nadbiskupijski Katehetski dan održan je 28. kolovoza u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Redoviti godišnji seminar za katoličke vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama s područja Vrhbosanske nadbiskupije okupio je 90-ak sudionika iz cijele dijeceze.

Svoj novi uvodnik don Josip Vajdner naslovio je Razum i vjera u doba pandemije.

U rubrici razmišljanje Josip Vričko napisao je prilog pod naslovom Grabovica - genocid "bošnjačkih antifašista". Vašoj pozornosti preporučamo i njegovu sralnu rubriku Tjedni društveno-politički inventar.

Povodom obilježavanja Redovničkoga dana u BiH, koji se održava već 23 godine, razgovarali smo sa s. Anom Filipović, OSU, koja je već četvrt stoljeća zaštitni znak katoličanstva u Zenici, gradu u kome je prepoznatljiva po skromnosti, predanu radu i vedru duhu koji širi oko sebe...

Od rubrike vijesti izdvajamo da je vjernička zajednica u Odžaku jedina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za naslovnika ima Mučeništvo Sv. Ivana Krstitelja, 29. kolovoza, proslavila svoj patron.

Župa Sv. Josipa u Zenici organizirala je 28. kolovoza Obiteljski dan na temu Obitelji, (p)ostani ono što jesi!

Misu zadušnicu za apostolskoga vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje - nadbiskupa mons. Henryka Hosera - 26. kolovoza u župnoj crkvi u tom gradiću predslavio je apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto.

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić predslavio je 29. kolovoza misu kojom je proslavljen blagdan Gospe od suza u svetištu Subotičke biskupije na Bunariću.

Hrvatska kapela u Betlehemu bit će završena do kraja 2022. Izgradnja počinje u listopadu ove godine, a završetak radova očekuje se do kraja 2022. Kapela hrvatskih svetaca i blaženika bit će najveća i dobila je središnje mjesto na Betlehemskim poljanama. Više o tome na zadnjoj stranici Tjednika.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale rubrike Katoličkog Tjednika. Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT