Iz tiska je izišao 24. broj Katoličkog tjednika


Iz tiska je izišao 24. broj Tjednika čija je središnja tema darivanje krvi. Osim toga donosimo i druge zanimljve teme te standardne rubrike...

Svjetski dan dragovoljnog darivanja krvi obilježava se 14. lipnja. O ovom važnom segmentu čista čovjekoljublja razgovarali smo s voditeljicom Odjela za transfuziologiju Hrvatske bolnice Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj - dr. med. Ankicom Martić, spec. transfuziologom.

Upravo je nadnevak 14. lipnja bio povodom razgovora s prim. mr. sc. Jadrankom Knežević, pročelnicom Transfuzijskog centra Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, koja nam je pojasnila što je zapravo tekućina koja život znači.

Krv u Bibliji simbol je života. Ali simbolizira i smrt. Krv je životna dok je u tijelu. Onda kada se poput vode prolije, krv predstavlja smrt (usp. Pnz 12,6). Ali kako svaka smrt daje nekomu i nečemu život i okrjepu, tako i krv nikada ne biva prolivena uzalud ili bezrazložno. Više o tome možete pročitati u prilogu dr. Dubravka Turalije Krv u Bibliji – znak života i smrti u rubrici Tragom biblijskih tekstova.

Svoj novi uvodnik don Josip Vajdner naslovio je Boja kože ne čini čovjeka.

Uz blagdan Marije Majke Crkve, koja okuplja svu svoju djecu, i svetkovinu Duhova, kada su i apostoli progovorili drugim jezicima, Hrvatska katolička mreža predstavila je četvoricu „neobičnih“ franjevaca koji studiraju na zagrebačkom KBF -u i žive u samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi. Više o tome u rubrici Zov misija.

Skoro prošlo pandemijsko vrijeme zatvorilo nas je u obiteljske krugove. I čim se učiniše povoljni uvjeti, kao ptice iz krletke poletjesmo na sve strane. Kao odredište izabrasmo župu Svetog Ante Podhum-Žitače, općina Konjic. Više o tome kraju pročitajte u novoj reportaži.

Josip Vričko u razmišljanju pod naslovom Nova (ne)normalnost Život s koronom i poslije nje piše o posljedicama pandemije.

Vjernička zajednica okupljena u mostarskoj katedralnoj župi proslavila je 1. lipnja naslovnika mostarske stolnice - Mariju Majku Crkve.

Na svetkovinu Presvetog Trojstva, 7. svibnja istoimene župe u Novom Travniku i Novom Sarajevu proslavile su svoj patron.

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u četvrtak, 4. lipnja u prostorijama nadbiskupske rezidencije u Sarajevu primio je članove Upravnog odbora Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije koja svoje sjedište ima u Vukovaru.

Jednodnevna područna Redovita skupština Frame Hercegovina upriličena je 29. svibnja u prostorijama samostana na Humcu.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale zanimljive rubrike, među kojima je i priča da Sv. Ivan Pavao II. nije trebao ni biti rođen jer je njegovoj majci ginekolog savjetovao pobačaj,  te ostale standardne priloge

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT