Sarajevo

Izišao 18. broj Katoličkog tjednika


Prvi broj nakon uskrsnog dvobroja, br. 18, donosi pregršt vijesti, izvješća te novih i redovitih rubrika.

Na početku još jednog Gospina mjeseca za broj 18. Katoličkog tjednika o ovoj Ženi vrsnoj razgovarali smo s mons. Henrykom Hoserom, umirovljenim varšavskim nadbiskupom i apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje.

U ponedjeljak, 29. travnja u Sarajevu je održan 25. sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Započeo je euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda, a nastavljen u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije gdje je upriličeno jedno predavanje te su saslušana različita izvješća.

U svom novom prilogu Dijagnoza u 6000 riječi Brane Vrbić piše o tekstu pape emeritusa Benedikta XVI. kojeg je objavio malo poznati Klerusblatt, mjesečnik za svećenike bavarskih biskupija. Za samo jedan dan to je postao najvažniji vjerski tekst godine o kojemu su pisali gotovo svi vjerski, ali i svjetovni mediji.

Jedno od posebnih „oružja i oruđa“ misionara i misionarki – muškaraca i žena koji donose evanđeosku poruku diljem svijeta, poglavito u vidu promoviranja mira, pravde i zajedništva ljudi – jest misijska krunica… U novom broju, u Zovu misija, pročitajte što je to misijska krunica.

U rubrici Križnim putem kršćana danas donosimo prilog o nedavnom pokolju na Šri Lanki.

Dr. Dubravko Turalija piše o biblijskoj pozadini hrvatskih vazmenih pjesama, a u rubrici Zanimljivosti donosimo Pet činjenica o katedrali Notre Dame.

Središnja Bosna na svojem prostoru krije brojne župe, vjerničke zajednice koje stoljećima postoje. Među tamošnjim brdima i dolinama skrila se i župa Bučići, udaljena oko tri kilometra od Novog Travnika. O toj vjerničkoj zajednici čitajte u novoj Reportaži.

U novom broju je i Tjedni društveno-politički inventar Josipa Vrička.

Kako donosi rubrika Glas mladih, ovogodišnji V. festival duhovne glazbe Marijafest BiH koji organizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., u suradnji s Radijem Marija BiH, zbog nepredviđenih okolnosti umjesto 4. održat će se 18. svibnja u prostorijama NCM-a.

U Caritasovu duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara 25. i 26. travnja održana je temeljna obuka za djelatnike Caritasa Mostar i partnerskih organizacija u sklopu projekta Ne zaboravi.

Europsko društvo za međukulturalnu teologiju i međureligijske studije održalo je u Sarajevu od 24. do 27. travnja svoju sedmu konferenciju na temu Nada i očaj religija: istraživanje povezanosti teologije i prakse.

Župa Uzašašće Gospodinovo Novi Travnik organizirala je veliku duhovnu obnovu i proslavu svetkovine Božjeg milosrđa od 24. do 28. travnja, u sklopu koje je bio doček i čašćenje moći Sv. Leopolda Bogdana Mandića te blagoslov slike Milosrdnog Isusa.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba glasove nove evangelizacije!

KT