Izišao 19. broj Katoličkog tjednika


Iz tiska je izišao novi broj Katoličkog tjednika, koji donosi niz zanimljivih i aktualnih sadržaja, s posebnim osvrtom na kršćansko promišljanje o neplodnosti te Papin apostolski pohod Bugarskoj.

Katolički tjednik br. 19 kroz razgovor s mladom liječnicom Anom Pecirep, s katoličkog stanovišta, obrađuje temu neplodnosti koja u današnjici pogađa sve više bračnih parova. Što se krije iza ovoga problema i kako mu pristupiti individualno, ali i kao zajednica, približava ova specijalizantica ginekologije i opstetricije.

Iz pera dr. fra Tomislava Pervana u Teološkom pogledu čitajte tekst pod naslovom: Notre-Dame u plamenu - Smrt ili Uskrs katedrale?

Na razini Vrhbosanske nadbiskupije svibanjske pobožnosti tradicionalno započinju hodočašćem u najstarije Gospino svetište na Balkanu, gdje je 1. svibnja svečanu svetu misu predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića, velikog broja svećenika te vjerujućega puka. O tomu i papinu pohodu Bugarskoj, čitajte pod rubrikom U izlogu.

Prigodom Dana Europe, 9. svibnja, donosimo i razmišljanje naslovljeno Što je ostalo od europskih temelja?

Izanaslova Zemlja dide mog i oca mog, i moja je zemlja krije se reportaža o malom selu Korita, nedaleko od Bosanskoga Grahova, koja je zapravo priča o povijesno tragičnoj sudbini Hrvata-katolika toga kraja. Ali još i više o njihovoj, usprkos svemu, vitalnosti i posvećenosti rodnoj grudi. I svojoj vjeri, poglavito.

Premda se može činiti kako je teško spojivo biti vojnik i biti vjernik, ipak mnogi su koji svojim životom svjedoče drugačije. Svoje iskustvo za Katolički tjednik iznio je brigadir u Oružanim snagama BiH gosp. Zdravko Rezo koji je u tekstu Vojnički poziv je zahtjevan, ali častan, također, pozvao mlade da se odvaže stupiti u vojničku službu.

U podlistku Odjeci prošlosti kojega piše ratni tajnik vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića, mons. Ivo Tomašević, ovaj put možete čitati kako je tijekom ratne 1993. godine stanje u najvećem dijelu BiH bilo iznimno teško. Pod užasnim bremenom rata narod je patio, a crkveni velikodostojnici neumorno su upućivali vapaje i apele za očuvanjem ljudskoga dostojanstva i uspostavom tako željenoga mira. Uz ostalo tu su pisma biskupâ Ratka Perića i Franje Komarice.

Vrsna i dugogodišnja pedagoginja Marija Kalaba piše o izazovu odrastanja bez roditelja i uže obitelji koji su otišli na Zapad raditi. "Koliko je domova moralo ostati daleko i koliko je dječjih snova zaustavljeno i promijenjeno? Sigurno ih je puno. Ali različiti su putovi opstanka i različito ljudi rješavaju svoje upitanosti", stoji u tekstu Između doma i obitelji.

U rubrici Zaustavi se, čovječe, mons. Anto Orlovac donosi paralelu o svetkovanju Uskrsa i Božića te navodi kako je puno "teže vjerovati u uskrsnuće, pa i Isusovo, nego u rođenje, pa makar se i Bog rodio kao čovjek. Ne ukazuje se Isus slučajno svojim apostolima i drugim učenicima čak kroz 40 dana."

Uz ove preporučamo i druge zanimljive, poučljive i informativne sadržaje Katoličkog tjednika.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba medije u službi nove evangelizacije!

KT