Sarajevo

Izišao je 39. broj Katoličkog tjednika


Središnja tema novoga broja su mediji. Odlukom BK-a BiH određeno je da se Svjetski dan sredstava društvenih priopćavanja u Bosni i Hercegovini obilježava na zadnju nedjelju u rujnu, dok se na razini sveopće Crkve taj dan proslavlja na Sedmu uskrsnu nedjelju.

U Poruci za 53. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija Sveti Otac podsjeća da otkako je internet prvi put postao dostupan, Crkva redovito nastoji promicati njegovo korištenje u službi susreta između osoba i solidarnosti među svima. U novom broju pročitajte kraći prikaz Papine poruke, a na portalu nedjelja.ba možete pronaći cijelu brošuru povodom 53. Svjetskog dana društvenih komunikacija.

Ovaj je dan prigoda razmišljati o važnosti medija te o njihovoj ulozi u društvu i Crkvi. Sugovornika smo pronašli u dr. Norbertu Gonzálezu Gaitanu, redovitom profesoru na Fakultetu društvenih institucionalnih komunikacija pri Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu.

Svoj uvodnik vlč. Josip Vajdner je naslovio Treća boljka medija u Crkvi.

Nastojeći pratiti razvoj na medijsko-komunikacijskom polju, Katolička Crkva trudila se osposobiti vlastiti kadar koji bi bio spreman odgovoriti na te izazove. Ovo je priča o isusovcu Antoniju Stefanizziju, dugogodišnjem generalnom direktoru Radija Vatikan.

Prepoznajući potrebe vremena i vrjednujući različita sredstva komunikacije, sada već sveti, papa Pavao VI. prije 55 godina, točnije 2. travnja 1964., osnovao je Papinsko vijeće za sredstva društvenoga priopćavanja. Oba priloga, o isusovcu Antoniju i obljetnici Papnskog vijeća napisao je Dražen Kustura.

U novom broju pročitajte u rubrici Zov misija o novoj misijskoj akciji kojom se pomaže djelovanje naših misionara. Jedna od tih akcija je i izdavanje misijskih kalendara…

U sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda i Svećeničkom domu u Sarajevu 18. rujna je upriličen XXIV. susret dijecezanskih svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Sudjelovalo je oko 140 svećenika koji pastoralno djeluju u nadbiskupiji.

U Vitezu je u predvečerje 18. rujna upriličena svečanost u povodu 28. godišnjice utemeljenja Viteške brigade HVO-a.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom kod spomen-obilježja pobijenima na Hudutskom, 16. rujna obilježena je 26. obljetnica pogibije 16 pripadnika HVO-a, brigade Hrvoje Vukčić Hrvatinić Jajce.

U subotu, 21. rujna u prostorijama Ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu održana je Redovita sjednica Pastoralnog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije (PVVN).

Vašoj pozornosti preporučamo i tekst Josipa Vrička o Ahdnami u svjetlu 555 godina susreta fra Anđela Zvizdovića i Mehmeda II. Fatiha.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjlja.ba glasove nove evangelizacije

KT