Izišao Katolički tjednik 28/2020


Iz tiska je izašao 28. broj "Katoličkog tjednika" čija je središnja tema tužna obljetnica genocida u Srebrenici...

Katolički tjednik 28-2020

Katolički tjednik 28-2020

Početkom srpnja nekako se uvijek u sjećanje vraćaju nadgrobni spomenici iz Potočara te događanja iz Srebrenice zaštićene zone UN-a u ljeto 1995. Upravo je to bilo povodom razgovora s mladom osobom koja živi u radi u tome mjestu, Ahmom Mehmedovićem, pripravnikom u Memorialnom centru u ovome gradu.

U nedjelju, 5. srpnja crkva posvećena slavenskim apostolima Sv. Ćirilu i Metodu, koja se nalazi u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, svečano je proslavila svoj patron.

Istoga nadnevka 5. srpnja, obilježava se dan HKD-a Napredak što je bio i povodom za razgovor s predsjednikom ovoga Društva dr. Nikolom Čičom, koji je vođenje ove institucije hrvatskoga naroda preuzeo od dugogodišnjeg predsjednika prof. dr. Franje Topića, obnovitelja Napretka.

U reportaži smo se zaputili u kraj gdje "svaki kamen ima svoju povijest i priču". Naravno, riječ je o Jajcu, mjestu gdje je stolovao posljednji bosanski kralj. Više o ovome mjestu i župi te kako tamo danas žive Hrvati saznat ćete na stranicama rezerviranim za reportažu.

Tamo na kraju svijeta, neke male točkice na karti, na jugu Pacifika zapravo su Salomonski Otoci – siromašna zemlja gdje je kršćanstvo zaživjelo nešto prije više od stotinu godina. Odande nam se javlja mlada redovnica i još mlađa misionarka – s. Veronika Ćibarić. Više o tome u rubrici Zov misija.

Papa Leon XIII. objavio je 10. srpnja prije 125 godina encikliku Permoti nos koja govori o društvenom stanju u Belgiji. Riječ je o dokumentu o pravednom ekonomskom razvoju koji ima poruku i za današnjicu.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., u okviru projekta Vision is decisionMladi i demokracija, bio je od 29. lipnja do 3. srpnja organizator prve Demokratske akademije mladih. Na akademiji su bili nazočni srednjoškolci iz Sarajeva, Travnika i Kiseljaka koji su tijekom susreta zajednički izradili Deklaraciju. Više o tome na stranicama Glasa mladih i na portalu nedjelja.ba.

Komemoracija o 28. obljetnici stradanja Plehana upriličena je 2. srpnja u župi Sv. Marka u Bosanskoj Posavini.

Pod večernjom svetom misom u župnoj i samostanskoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru 30. lipnja pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren zaredio je za svećenike četiri hercegovačka franjevca.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike među kojima preporucamo Tjedni društveno-politički inventar pod naslovom Kozaračko kolo, ipak, ne daje imunitet
 te uvodnik don Josipa Vajndera pod naslovom Srebrni jubilej mržnje i nadanja.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba. Glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT