Izišao Katolički tjednik 36/ 2020


Središnja tema 36. broja Katoličkog tjednika je početak nove školske i vjeronaučne godine...

Prigodom početka nove katehetske i školske godine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Vinko kard. Puljić, uputio je poruku svima koji su na izravan ili neizravan način uključeni u odgoj i poučavanje mladih naraštaja.

Svake godine s početkom rujna djeca, ali i prosvjetni radnici započinju novu školsku godinu. O tome kako je biti nastavnikom i svim onim osjećajima koje škola budi u učenicima i učiteljima, progovorio je Dejan Nemčić, nastavnik geografije u jednoj zagrebačkoj školi.

U organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, 24. nadbiskupijski Katehetski dan održan je 29. kolovoza u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Katehetski dan, redoviti godišnji seminar za katoličke vjeroučitelje/ice u osnovnim i srednjim školama s područja Vrhbosanske nadbiskupije, okupio je sudionike iz cijele nadbiskupije.

U sjeni pandemije koronavirusa započinje i nova školska godina u BiH, koja je, uobičajeno za ovu državu, neujednačena. Ipak, „ujednačena“ je, uglavnom, kada je riječ o troškovima koje svaka nova školska godina predstavlja za roditelje glede nabavke školskog pribora i udžbenika, a ove godine i pomagala za online nastavu…Više o tome pročitajte u rubrici razmišljanje pod naslovom Tradicionalna ili online nastava košta.

Raduje činjenica da je Crkva u Hrvata još uvijek nepresušni izvor misijskih zvanja, te godišnje daruje barem jednu zvijezdu misijskom nebu. Ove je godine ta zvijezda u osobi mladog vrhbosanskog svećenika vlč. Stipice Lešića. Više o tome u rubrici Zov misija.

Novi Travnik je grad u Središnjoj Bosni, nastao nedugo nakon Drugog svjetskog rata zbog industrijalizacije ovoga kraja. Ideja komunista je bila napraviti „novi grad“ za „nove ljude“ u kojemu neće biti mjesta za bogomolje, a ni vjernike. Ipak, postojala je živa Crkva koja se okupljala u obližnjoj župi Rankovići, što je i bila jezgra i preteča za kasnije osnivanje župe Uzašašća Gospodinova... Više o ovome gradu i župi pročitajte u novoj reportaži.

Također, u petak, 28. kolovoza u župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku upriličen je svečani doček članica Družbe sestara Milosrdnog Isusa iz Poljske koje su započele svoje djelovanje u ovoj župi Lašvanske doline.

Od 25. do 27. kolovoza u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. održan je ljetni kamp Mali putokazi u život koji je okupio mlade iz Dječjeg doma bez roditeljske skrbi Bjelave iz Sarajeva, s ciljem razvijanja zajedništva kroz sportsko-edukativne aktivnosti.

U dvije tisućljetnoj povijesti Crkve brojne osobe, muškarci i žene, istaknuli su se u svetosti, pobožnosti, znanosti, pravovjernosti, svjedočkom načinu življenja vjere, ali do današnjeg dana samo njih 36 nazivamo crkvenim naučiteljima. Više o tome iz pera don Dražena Kusture.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standarne i zanimljive rubrike

Čitajte Katolički tjednik i portlal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije!

Ž.I., KT