Sarajevo

Izišao novi dvobroj Katoličkog tjednika 19 i 20


Zbog aktualne situacije s "koronavirusom" Katolički tjednik je izdao još jedan dvobroj, 19 i 20, u kojem čitateljima donosi niz zanimljivih i aktualnih sadržaja.

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić dao je, 26. travnja, svećenicima Vrhbosanske nadbiskupije nove odredbe koje, uz ostalo, predviđaju da ponovno mogu slaviti mise uz sudjelovanje vjerujućega puka. Poruku prenosimo u cijelosti.

Situacija u svijetu s pandemijom koronavorusa, koji je paralizirao milijune ljudi, mnoge gradove i zemlje te različite grane gospodarstva bacio na koljena, bio je povod da sugovornika pronađemo u ravnateljici zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Alemki Markotić...Što o virusu i epidemiji govori ova vrsna stručnjakinja pročitajte u novom intervjuu.

Prema tradiciji svibanjske pobožnosti na razini Vrhbosanske nadbiskupije započinju 1. svibnja hodočašćem Gospi Olovskoj. Tako je bilo i ove godine, ali bez vjernika u skladu s odlukama BK-a BiH zbog pandemije. Misu iz svetišta vjernici su mogli pratiti u izravnom prijenosu.

Već se u kliničkoj praksi pojavljuju slučajevi mentalnih poremećaja u osoba kod kojih prije pojave koronavirusa nije bilo psihičke destabilizacije. Mnoge se osobe zbog socijalne izolacije i novog načina života nalaze u depresivnom stanju. Više o tome u tekstu psihologinje dr. Sande Smoljo Dobrovoljski pod naslovom Posttraumatski stresni poremećaj i COVID-19

Istinski svjedok nekih događaja je jedino onaj tko ih doživi na vlastitoj koži. Upravo se to, u kontekstu zaraze famoznim koronavirusom, može reći za člana Hercegovačke franjevačke provincije fra Tomislava Pervana, dugogodišnje prvo teološko pero Katoličkog tjednika. U novom dvobroju donosimo njegovu životnu priču o borbi s opakim virusom.

U tjednom društveno-političkom inventaru Josip Vričko donosi presjek dvotjednih zbivanja s posebnim pogledom na aferu s kupovinom respiratora u Federaciji BiH.

Na Nedjelju Dobrog Pastira, 3. svibnja, u sarajevskoj prvostolnici Presvetog Srca Isusova euharistiju, koja se izravno mogla pratiti putem portala nedjelja.ba, je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

U crkvi Sv. Josipa Radnika na Groblju Mira na Bilima u župi Goranci kraj Mostara tradicionalno je 1. svibnja služena sveta misa, ali s manjim brojem vjernika i poštujući propisane mjere odstojanja zbog pandemije.

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić susreo se u Sarajevu 30. travnja s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je, 28. travnja dokument pape Franje Rescriptum ex audientia Ss.mi kojim je osnovao Vatikansku zakladu Ivan Pavao I. Ovom odlukom je stvorena institucija namijenjena produbljivanju osobnosti, razmišljanja i učenja pape Albina Luciania koji je na čelu Katoličke Crkve bio samo 33 dana.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale zanimljive tekstove. Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacij.e

Ž.I., KT