Sarajevo

Izišao prvi ovogodišnji broj Katoličkog tjednika


Središnja tema prvoga broja u novoj 2023., koji je izišao na izvanrednih 52 stranice, je smrt pape emerite Benedikta XVI.

Benedikt XVI. preminuo je na blagdan Sv. Silvestra, u subotu, 31. prosinca, u 9:34 h u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Njegovo je tijelo bilo izloženo u kapelici, a potom je preneseno u baziliku Sv. Petra. Misa zadušnica i ukop zemnih ostataka pokojnog Pape upriličeni su 5. siječnja.

Na tragu te prijelomne vijesti vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić napisao je prilog o sjećanju na Jozepha Ratzingera pod naslovom Teolog duboke osobne vjere.

U novom broju donosimo duhovnu oporuku pape Benedikta XVI.

Vlč. Dražen Kustura napisao je tekst o povijesti jednog pontifikata.

O teološkom opusu Benedikta XVI. pisala je naša novinarka Josipa Prskalo, a o teološkoj misli kard. Ratzingera promišljala je Josipa Miler.

Vjerojatno nikada nećemo točno doznati zašto Benedikt XVI., za razliku od njegova predšasnika Ivana Pavla II., ili njegova nasljednika Franje, nije pohodio Bosnu i Hercegovinu. Neke od mogućih odgovora nudi Josip Vričko u svome razmišljanju.

U rubrici intervju smo o godini iza nas, pogledu u budućnost te kakva je država BiH i kakva bi trebala biti, razgovarali s hercegovačkim franjevcem i misionarom u Švicarskoj fra Miljenkom Stojićem.

Iza nas je godina koja je na društvenom, ekonomskom i ljudskom planu bila ispunjena različitim događanjima, usponima i padovima, ekonomskim beznađem, ali i smrću brojnih poznatih osoba te, nažalost, ratom... Retrospektivu 2022. pročitajte na stranicama rezerviranim za Osvrt.

U rubrici Križnim putem kršćana donosimo jedno iskustvo obraćenja iz Indonezije.

Iz rubrike vijesti ističemo informaciju da je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić umjesto organiziranja tradicionalnog božićnog prijma za uzvanike iz javnog, političkog i kulturnog života donirao sredstva za pučke kuhinje u Sarajevu. Nedavno pristigli apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt predslavio je božićnu misu 25. prosinca u samostanskoj crkvi Sv. Ante na Bistriku u Sarajevu.

Na posljednjoj stranici pročitajte izvješće iz njemačkog grada Rostocka koji je bio domaćin susreta mladih Taizea.

Čitajte Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT